Počela kampanja za lokalne izbore u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela kampanja za lokalne izbore u Mađarskoj

Danas je u Mađarskoj i zvanično počela kampanja za lokalne izbore, mada ona, zapravo, nikada nije ni prestajala.

Šef države Janoš Ader je nedavno doneo odluku da se glasanje za lokalne organe vlasti održi 13. oktobra, a shodno zakonu zvanična kampanja može da počne 50 dana ranije.

Uporedo sa lokalnim, održaće se i izbori za samouprave 13 zvanično priznatih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku. Do sada je pet srpskih udruženja i ustanova dobilo odobrenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Državne izborne komisije da imaju pravo da predlože svoje kandidate u mesnim odborima i na nivou Srpske samouprave u Mađarskoj, a moguće je da će ih biti još nekoliko.

Kandidatima za članove budućih mesnih zajednica, gradskih skupština i manjinskih samouprava je dat rok da to 9. septembra sakupe potreban broj potpisa građana, kako bi dospeli na glasačke listiće. Taj minimum je različit zavisno od broja stanovnika datog naselja, za gradove sa više od 10.000 žitelja mora da bude iznad jednog procenta, dok pretendent za gradonačelnika Budimpešte mora da dobije pisanu podršku od najmanje 5.000 sugrađana.

Ta trka za prvog čoveka mađarske prestonice će, nema sumnje, biti najzanimljivija i najvažnija, a prvi put će se aktuelnom gradonačelniku, Ištvanu Tarlošu, koji je na tom položaju još od 2010. godine, suprotstaviti jedinstven kandidat većeg dela opozicije.

Gradonačelnik 14. kvarta Gergelj Karačonj je u dva navrata pobedio na, takođe prvi put organizovanim, predizborima i stekao podršku svog Pokreta "Dijalog", Mađarske socijalističke partije, Demokratske koalicije, Momentuma, Jobika, liberala i niza civilnih organizacija, koje su procenile da samo u borbi "jedan na jedan" može da bude savladan izabranik vladajuće koalicije – Fidesa i demohrišćana.

Na listiću za gradonačelnika Budimpešte će se naći još najmanje pet imena, predstavljenih kao nezavisni ili kandidati minornih stranaka, ali oni nemaju nikakve šanse da se umešaju u "istorijski dvoboj".

Ulog je zaista veliki, jer se ne radi samo o po važnosti četvrtom funkcioneru u zemlji (posle premijera, predsednika i lidera parlamenta), već bi u slučaju trijumfa kandidata opozicije moglo da se govori o početku razgradnje gotovo apsolutne Fidesove i vlasti premijera Viktora Orbana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.