Počela izrada Akcionog plana za prava manjina

Izvor: RTS, 07.Apr.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izrada Akcionog plana za prava manjina

Izrada Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je za Srbiju od izuzetnog značaja za pregovaračko poglavlje 23, počela je sastankom radne grupe u Palati Srbija.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i član radne grupe Ivan Bošnjak kaže da grupa treba da izradi Akcioni plan koji će biti primenjen u okviru poglavlja 23, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Naš cilj je da taj plan ima punu primenu propisa u redovnoj praksi, kako od državnih tako i lokalnih organa", poručuje Bošnjak.
Podseća da je Srbija do sada usvojila set afirmativnih zakona koji se tiču uređenja manjinskih prava.
"U Srbiji imamo jednu specifičnost koja ne postoji nigde u Evropi, a to je što su nacionalni saveti nacionalnih manjina organizovani na centralnom nivou", ističe Bošnjak.
Napominje da je današnji sastanak radne grupe iskorišćen i da se okupe novoizabrani predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji.
"Dosadašnje pozitivno iskustvo u vezi sa donošenjem zakona nije imalo punu primenu u svakodnevnom životu pripadnika nacionalnih manjina. Neka zakonska rešenja ostala su nedorečena, ali i nepotpuno primenjena", ukazuje Bošnjak i dodaje da je veliki problem nedovoljna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina među zaposlenima u lokalnim samoupravama.
Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović smatra da su Savet Evrope i Evropska komisija procenili da Srbija ima izuzetno kvalitetan normativni okvir - zakone i propise iz oblasti zaštite prava nacionalnih manjina.
Međutim, u domenu sprovođenja bi stvari mogle da se unaprede.
"U tom pravcu mi u radnoj grupi vršimo sumiranje tih prava onako kako su predviđena i pravimo kompletan Akcioni plan kako da se ta prava sprovedu u život - ko je za njih zadužen, u kom roku, o čijem trošku i tako dalje", kaže Backović.
Očekuje značajan pomak u ostvarivanju rezultata iz oblasti zaštite nacionalnih manjina, u najrazličitijim segmentima koji su od ključnog značaja za njihov funkcionisanje u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.