Počela erupcija islandskog vulkana

Izvor: Radio 021, 23.Avg.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela erupcija islandskog vulkana

Vlasti Islanda podigle su nivo upozorenja u vazdušnom saobraćaju na najviši, crveni nivo, zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga, što znači da do erupcije može da dođe uskoro ili je ona u toku.

Vulkan Bardarbungsu prošle sedmice uzrokovao je na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod islandskog glečera Vatnajakul, a posle jučerašnjeg zatišja, aktivnost se danas nastavila.

Početkom sedmice, vlasti su, iz predostrožnosti, evakuisale nekoliko stotina ljudi s visoravni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << severno od Vatnajakula. Ta oblast je nenaseljena, ali je omiljena za izlete.

Kako trenutno procenjuju seizmolozi, magma se kreće ispod glečera, ali za sada horizontalno, na dubini od pet do 10 kilometara. Do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Islandski vulkan Ejafjadlajekidl, izbacio je 2010. oblak pepela, koji je izazvao haos u vazdušnom saobraćaju, jer je najmanje 100.000 letova otkazano.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Island izdao crveni alarm zbog vulkana Bardarbunga

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Avg.2014

Island je izdao crveno upozorenje avijacijskoj industriji zbog vulkana Bardarbunga što znači da je vrlo moguće izbacivanje velike količine pepela...Islandski meteorološki institut saopćio je da je u toku manja sub-glacijalna erupcija ispod Bardarbunga...U srijedu, vlasti su evakuirale područje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.