Počela da radi fabrika za preradu voća u Blacu

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela da radi fabrika za preradu voća u Blacu

U blačkom selu Grgur počela je da radi fabrika za toplu preradu voća. Time je, uz sušare i hladnjače, zaokružena prerada organskog voća u toj kompaniji koja već decenijama sarađuje sa oko petsto kooperanata iz tog dela Srbije. Otvaranjem nove fabrike stvoreni su uslovi za povećanje proizvodnje i zapošljavanje novih tridesetak radnika.
U jednom od najvećih voćarskih centara u blačkoj opštini, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << selu Grguru, voće se oduvek gajilo, ali je obrise savremene, plantažne proizvodnje dobilo tek nekoliko decenija unazad. Danas je, kažu meštani, na njima samo da proizvode po određenim preporukama i drugih briga gotovo da nemaju.

„Svako domaćinstvo seosko ima malo kupine, malo višnje, malo jagode, tako da cele godine ima posla", kaže Hranislav Tanasijević, voćar iz Gornjeg Grgura.
Po struci agronom, Živorad Janićijević je radni vek proveo u PKB-u, a kada je otišao u penziju, vratio se u rodni kraj i tu nastavio da se bavi poljoprivredom. Odlučio se za organsku proizvodnju, koju je pokrenuo sa kooperantima dve hiljadite godine.
„On nam daje i foliju unapred i creva unapred i sve, znači on nas kreditira tako reći i posle mu mi vraćamo kroz rod, a to je izuzetna stvar za nas seljake", navodi Zvonimir Višić, voćar iz Gornjeg Grgura.
„Mi imamo ekskluzivnog kupca „Trading organik" iz Holandije preko koga izvozimo u sve zemlje Evrope i Ameriku. Imamo deset sertiikata koji nam omogućavaju da to možemo da izvozimo, a sada smo uveli i Global Gap, novi standard", kaže Živorad Janićijević, vlasnik firme za preradu voća iz Donjeg Grgura.
Sertifikovano, organsko voće uglavnom završava u izvozu kao osušeno, zamrznuto,a od ovih dana, zahvaljujući novom pogonui prerađeno u kaše i piree. Za lokalnu samoupravu svaki novi pogon u privredno nerazvijenom području, ima izuzetan značaj.
„Nama u našoj opštini je potrebno još ovakvih investitora kao što je Midi organik", kaže Milan Ćurčić, predsednik opštine Blace. "Oni su bitni ne samo za našu opštinu, već za čitav region."
Nove fabrike za ovdašnje stanovništvo znače zapošljavanje i izvesnu budućnost. Uz redovnu zaradu, za svoje radnike koji se odluče na brak i roditeljstvo "Midi organik" obezbeđuje i značajnu novčanu podršku od po 2.000 evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.