Počela Dečja nedelja

Izvor: RTS, 03.Okt.2011, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela "Dečja nedelja"

Mališani sa posebnim potrebama, njihovo obrazovanje i uključivanje u društvo - teme su manifestacija kojima se ove godine obeležava "Dečja nedelja". Neophodno je da čitavo društvo pruži podršku deci sa posebnim potrebama, poručuje zamenica zaštitnika građana, Tamara Lukšić Orlandić.

Ovogodišnja "Dečja nedelja", koja se tradicionalno obeležava prve sedmice oktobra, ove godine posvećena je deci sa posebnim potrebama, njihovom obrazovanju i uključivanju u društvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Moto ovogodišnjih manifestacija je "Dece ima razne, ali svako dete je ličnost, razlike nisu kazne, u razlikama je sličnost".

Novosadske programe "Dečje nedelje, u kojima će do 9. oktobra učestvovati više od 2.000 dece, danas je u novoizgrađenom Inkluzivno-kreativnom centru škole "Milan Petrović" otvorio gradonačelnik Igor Pavličić.

Otvarajući manifestaciju, Pavličić je poručio da deci treba usađivati prave vrednosti i usmeravati ih na ispravni put.

Pavličić je napomenuo da to podrazumeva da "našu decu naučimo da su razlike između ljudi bogatstvo, odnosno da su razlike naša sličnost, kao što je to moto ovogodišnje manifestacije.

Predstavnica UNICEF-a Lesli Miler je, na konferenciji posvećenoj otvaranju "Dečje nedelje", rekla da mališani sa smetnjama u razvoju kao i sva druga deca, imaju svoja prava, snove i potencijale.

Sve aktivnosti države i društva, kako je naglasila Miler, treba da doprinesu da deca imaju isti pristup uslugama bez obzira na to gde žive.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić upozorio je da je siromaštvo kod dece u Srbiji u porastu, i da danas na granici siromaštva živi oko 140.000 najmlađih.

"Od 2008. godine siromaštvo u dečjoj populaciji raste duplo brže nego u opštoj. Tada je svako 14. dete bilo siromašno, a danas svako osmo živi ispod granice siromaštva", ukazao je ministar i dodao da je među 48.000 korisnika narodnih kuhinja, 6.221 dete.

Prema Ljajićevim rečima, državna strategija usmerena je na povećanje kvaliteta obrazovanja, bolje zdravlje dece i njihovu zaštitu od zanemarivanja i zlostavljanja.

Ministar je podsetio da je Vlada u cilju borbe protiv siromaštva izdvojila 39 milijardi dinara kao pomoć najugroženijoj deci i porodicama, što je maksimum u datim okolnostima.

Ljajić je istakao da u ovom trenutku oko 375.000 dece ostvaraju pravo na dečji dodatak, skoro 70.500 porodica ostvaraju pravo na roditeljski dodatak, a da oko 35.000 porodilja ostvaruje pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo.

Prema Ljajićevim rečima, povećan je broj dece koja idu u predškolsko sa 30 na 44 odsto, ali ne u populaciji siromašne, romske ili dece koja žive van urbanih područja.

"Rezulati na polju nasilja i zanemarivanja dece dosta su sumorni. Dve trećine dece od tri do 14 godina trpi fizičko i psihičko nasilje", ukazao je ministar.

Ministar je naveo da je ipak značajan napredak napravljen u oblasti zdravstvene zaštite i da je smrtnost dece smanjena, ali ne i u romskoj populaciji što je, prema njegovim rečima, zabrinjavajuće.

Zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić rekla je da je Srbija hrabro, ali sa zakašnjenjem, krenula sa inkluzivnim obrazovanjem dece sa teškoćama u razvoju i sa njihovim uključivanjem u društvo.

Orlandićeva je istakla da je u tom procesu neophodno da čitavo društvo pruži podršku uključivanju dece sa posebnim potrebama.

Na otvaranju "Dečje nedelje", uručena je povelja za dobročinstvo deci, Milici Spasojević iz sela Brđani jer je od 1963. godine othranila 50 mališana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.