Počasna paljba s Kalemegdana

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počasna paljba s Kalemegdana

U okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, izvršena je počasna artiljerijska paljba sa beogradske tvrđave. Ministar odbrane Dragan Šutanovac otvario deo stalne postavke Vojnog muzeja, posvećenog Drugom svetskom ratu.

Počasnom paljbom sa Savske terase na Kalemegdanu počelo obeležavanje Dana pobede nad fašizmom.

Svečanoj artiljerijskoj paljbi prisustvovalo je nekoliko stotina građana, a svečanost je uveličao i orkestar Vojske Srbije.  
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U čast državnog međunarodnog praznika, ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorio je i deo stalne postavke Vojnog muzeja, posvećenog Drugom svetskom ratu.

On je poručio je da pogubne greške poput onih iz Drugog svetskog rata više ne smeju da se ponove.

"Drugi svetski rat je dokaz koliko ljudi mogu da budu neljudi, koliko ljudski život može da bude jeftin, koliko stradanje ne može da ima meru", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je podsetio da su u borbi protiv fašizma, želeći da odbrane svoju zemlju, narodi Jugoslavije pretrpeli velike gubitke, a da je živote izgubilo oko 1.700.000 ljudi, što je činilo deset odsto tadašnje populacije.

Novi deo stalne postavke Vojnog muzeja odnosi se na period iz istorije Vojske Srbije neposredno pre, tokom i posle Drugog svetskog rata.

Sastavni deo postavke su i uniforma u kojoj je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević u Marseju 1934. godine, uređaj za dešifrovanje koji je koristio Gestapo, i lični predmeti vođe partizanskog pokreta Josipa Broza Tita i vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.