Pobunjenici zauzeli dve baze kod Luganska

Izvor: Politika, 04.Jun.2014, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobunjenici zauzeli dve baze kod Luganska

Novoizabrani predsednik Ukrajine Petar Porošenko najavio da će veoma brzo objaviti plan za mirno rešenja krize na istoku zemlje

Lugansk – Šest proruskih pobunjenika i tri ukrajinska vojnika poginula su u desetočasovnom okršaju tokom noći u bazi Nacionalne garde kod Luganska na istoku Ukrajine, koju su zauzeli pobunjenici zajedno sa još jednom na granici, zaplenivši veliku količinu municije i eksploziva, saopštili su juče zvaničnici. Portparol Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbrane Narodne republike Lugansk Aleksej Toporov rekao je da su graničari pobegli iz baze, a pobunjenici nisu pokušali da ih u tome spreče. „Oslobodili smo ih i pustili da idu kući, nikoga nismo zadržali. Ostavili su oružje, i sada je ova baza pod kontrolom Narodne republike Lugansk”, rekao je Toporov.

Ukrajinska granična služba juče je navela da su vojnici iz granične baze evakuisani na nepoznate „bezbedne lokacije”. Za sada nema izveštaja o žrtvama u borbama oko granične stanice. Graničari direktno odgovaraju ukrajinskom predsedniku, dok je Nacionalna garda deo policijskih snaga zemlje.

Nova ukrajinska vlada za loše stanje u vojsci optužuje bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča, za koga tvrde da je vojnike lišio opreme i neophodne obuke. Ministarstvo odbrane otvorilo je dobrotvorni račun za podršku oružanim snagama, dok volonteri širom zemlje kupuju namirnice za vojnike.

Borbe na istoku Ukrajine eskalirale su posle predsedničkih izbora 25. maja, na kojima je pobedio „kralj čokolade” Petar Porošenko.

U poslednjih 10 dana pobunjenici su izveli napad na aerodrom u Donjecku, oborili vladin helikopter i zauzeli mnogobrojne vojne baze.

U pokušaju da povrate izgubljeno, ukrajinska vojska je juče pokrenula ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoukrajinskom gradu Slavjansku.

Tokom jednodnevnih borbi poginula su dva vladina vojnika, a 42 su ranjena.

Pres-sekretar za ukrajinske operacije protiv pobunjenika na istoku Vladislav Seleznjov rekao je ukrajinskim novinskim agencijama da je u bici poginulo 300 pobunjenika, što su oni demantovali.

Novoizabrani ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je da će objaviti plan za mirno rešenje krize na istoku Ukrajine posle svoje inauguracije u subotu. „Veoma brzo nakon predsedničke inauguracije mi smo spremni da predstavimo naš plan za mirno rešenje situacije na istoku”, rekao je Porošenko novinarima posle sastanka sa predsednikom SAD Barakom Obamom u poljskoj prestonici.

Porošenko nije otkrio druge detalje šta bi taj plan mogao da sadrži, preneo je Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su prethodno rekli da su spremni da razgovaraju sa proruskim snagama na istoku, ali da ne mogu da pronađu odgovarajuće partnere za pregovore.

Vlada u Kijevu vodi oružanu operaciju protiv pobunjenika na istoku zemlje, u kojoj je, prema tvrdnjama portparola te operacije, poginulo više od 300 pripadnika proruskih snaga, navela je britanska agencija.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) smanjiće iz bezbednosnih razloga broj svojih posmatrača u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, saopštio je generalni sekretar OEBS-a Lamberto Canijer.

Canijer je novinarima rekao da će OEBS nastaviti da nadzire istočne ukrajinske regione koliko je to moguće, ali da u ovom trenutku mora da izmesti svoje posmatrače iz Donjecka na bezbednija mesta, kao što su Harkov, Kijev i Dnjepropetrovsk, koji će odatle moći da nastave da obavljaju svoje posmatračke zadatke.

Canijer je najavio i da će broj posmatrača OEBS-a biti smanjen i u Lugansku, preneo je Itar-Tas. „Ovo nije politički potez, već privremena mera uvedena iz bezbednosnih razloga”, objasnio je Canijer.

Dve grupe posmatrača OEBS-a nestale su prošle sedmice u regionima Donjeck i Lugansk, a potraga za njima još traje. „Činjenica da OEBS ne može da stupi u kontakt sa svojim posmatračima stvara negativan uticaj na način na koji se OEBS nosi s operacijom u Ukrajini. U svakom slučaju, to ne utiče na naše prisustvo u tim mestima, jer ćemo mi tamo ostati”, istakao je Canijer.

On je naglasio da OEBS zna da su nestali članovi posmatračke misije živi i nazvao ih taocima, ali nije želeo da kaže s kim OEBS vodi pregovore o njihovom oslobađanju, što smatra glavnim prioritetom.

OEBS je 26. maja izgubio kontakt s prvom grupom posmatrača, koji su se nalazili u južnom delu regiona Donjeck, dok je naoružana grupa otela još četvoro posmatrača i ukrajinskog prevodioca, 29. maja, na kontrolnom punktu u Severodonjecku, podseća ruska agencija.

Misija OEBS-a u Ukrajini ima 280 članova, od kojih su oko 200 posmatrači.

Mandat misije odobren je 21. marta, kada je odlučeno da se poveća na 500 posmatrača.

Tanjug

objavljeno: 05.06.2014.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: SAD godinama sprovode najagresivniju politiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2014

Rusija je i dalje spremna za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je najbolji način da se postigne uzajamno razumevanje, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu francuskoj televiziji TF1 i radio stanici Erop 1.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Putin: Rusija spremna za dijalog sa SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2014

MOSKVA/PARIZ - Rusija je i dalje spremna za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je najbolji način da se postigne uzajamno razumijevanje, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu francuskoj televiziji TF1 i radio stanici Erop 1.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.