Pobednik do Sretenja na Klemegdanu

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik do Sretenja na Klemegdanu

Po završetku radova, a svakako pre Dana državnosti, kada to dozvole vremenske prilike, skulptura Pobednika, biće vraćena na postament, izjavio je za RTS zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prilikom posete smederevskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću u čijem se ateljeu vrši restauracija spomenika.
Posle 91 godine od postavljanja, izvedeni su najveći i najobuhvatniji radovi na restauraciji Pobednika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Završeni su delikatni radovi na konzervaciji stuba i postamenta statue, a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, sledi postavljanje dela noseće konstrukcije skulpture na vrhu stuba kako bi Pobednika dočekali potpuno spremni.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je bilo vreme da se ova statua obnovi, da se restaurira, da se sačuva, da bude bolje obezbeđena i ona će sada ponovo da čuva naš grad.
"Možda i nismo mogli da doživimo pobednika na taj način na koji sada možemo da ga doživimo kada ga ovde gledamo pored sebe. Zato je moj poziv Beograđanima, da kada budemo vraćali Pobednika, dođu i pogledaju ga još jednom jer će ponovo bviti na svom postamentu i gledaće sa visine", kaže Goran Vesić.
U ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku i mač.
Detalje tehničkog rešenja oslanjanja figure uradio je Građevinski fakultet, a rešenje će obezbediti trajnu i sigurnu vezu između skulpture i stuba. 
"Ono što je ostalo još, to su sitne prepravle na samoj bronzi i radovi na konsolidaciji patine. Patina se sada ujednačava i priprema se za postavljanje skulpture. Najveći izazov je  rešavanje statike. Sada je obezbeđena sa najvećim stepenom sigurnosti", rekao je vajar Zoran Kuzmanović.
Restauracija Pobednika počela je 3. septembra, a sa postolja je skinut 10. oktobra 2019. godine. Za obnovu spomenika grad Beograd izdvojio je 26 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.