Pobeda DSS u Zvečanu i Zubinom Potoku

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda DSS u Zvečanu i Zubinom Potoku

Na lokalnim izborima u Zvečanu i Zubinom Potoku najviše glasova osvojila DSS. Dosadašnje koalicije ostaju na čelu opština.

Na osnovu konačnih rezultata lokalnih izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku, najviše glasova osvojila je Demokratska stranka Srbije, a prema najavama čelnika te dve Skupštine opštine dosadašnje koalicije će i dalje biti na čelu lokalnih samouprava.

Predsednici SO Zvečan i Zubin Potok Dobrosav Dobrić i Stevan Božović rekli su na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za novinare u Zvečanu da će u skladu sa zakonom i u predviđenom roku, do polovine juna, biti održane konstitutivne sednice SO.

Dobrić je izrazio nadu da neće doći do uvođenja opštinskih veća, jer za to nema zakonskih osnova, ali je i dodao da će Srbi sa severa, ako se veća uvedu, poštovati svaki zvaničan stav svoje države Srbije.

Dosadašnje koalicije će i dalje biti na čelu lokalnih samouprava, rekli su Dobrić i Božović i dodali da još nije bilo zvaničnih pregovora oko formiranja nove vlasti u te dve opštine.

Predsednica Opštinske komisije Mirjana Vasić, saopštavajući konačne rezultate izbora, navela je da je u Zvečanu najviše glasova osvojila DSS koja će u lokalnoj Skupštini imati 10 odbornika. 

Prema njenim rečima, URS će u novom parlamentu zastupati sedam predstavnika, koaliciju SPS-PUPS četiri, a Srpsku radiklanu stranku i Srpsko nacionalno veće po tri.

Vasić je dodala da nisu zabeležene nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Predsednica OIK Radmila Kapetanović rekla je da će "DSS u budućem parlamentu u Zubinom Potoku imati 21 odbornika, SRS devet, a URS jednog".

Kapetanovićeva je dodala da su građani pokazali odgovornost tokom glasanja i potvrdili da veruju svojim lokalnim liderima.

U Zubinom Potoku na birališta je u nedelju izašlo gotovo 62 odsto upisanih birača i glasanje je, prema rečima Kapetanović, proteklo bez ijednog problema.

Zamenik predsednika SO Zvečan Ljubomir Radović podsetio je da nema zakonskog osnova za uvođenje privremenih mera u Zvečanu i Zubinom Potoku i podsetio da za takvu odluku treba da postoji jedan od tri razloga, a to su, da Skupštine nisu konstituisane u zakonskom roku, da sednice SO nisu održavane u periodu od tri meseca i da nije donet budžet Opštine.

Ni jedan nadležni organ u Republici nije pokrenuo zakonit postupak za zabranu i ograničavanje izbora ili za poništavanje izbornih rezultata, a izjave nekih vladinih službenika su samo izjave, rekao je Radović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.