Po 5.000 dinara za penzionere

Izvor: B92, Beta, 27.Avg.2010, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po 5.000 dinara za penzionere

Beograd -- Za isplatu bonusa za penzionere sa primanjima nižim od 21.000 dinara treba obezbediti tri milijarde. MMF odobrava državne subvencije privredi i građanima.

Oko milion penzionera sa mesečnim primanjima do 21.000 dinara može da se nada jednokratnoj novčanoj pomoći od 5.000 dinara.

O tome je, kako "Politika" saznaje, razgovarano sa ljudima iz Međunarodnog monetarnog fonda. Za isplatu te nadoknade Vladi Srbije nedostaje još tri milijarde dinara. Za sada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije poznato kako će se taj novac obezbediti.

"Na ovaj način, ako sve prođe kako treba, pomoć bi trebalo da dobije dvostruko više penzionera nego što je prvobitno bilo dogovoreno. Do sada se računalo da će ovaj bonus moći da dobije 450.000 penzionera, što je ekvivalent broju zaposlenih u javnoj upravi koji su već primili po 5.000 dinara”, kaže izvor iz Vlade.

Pregovarači iz Vašingtona istakli su da su zadovoljni predloženom reformom penzionog sistema napominjući da je Srbija, koliko god se sindikati protivili, dobro prošla, jer su propisi za penzionisanje u zemljama kao što su Hrvatska ili Italija neuporedivo stroži, kako po pitanju povećanja starosnih granica, tako i po pitanju formule za obračun penzija.

MMF insistira da taj dokument, zajedno sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, što pre dođe pred poslanike.

Samo usvajanjem oba ova zakona Srbija može da obezbedi sigurno punjenje budžeta, a samim tim i redovnu isplatu penzija, kaže naš sagovornik.

Drugi izvor iz vlade ističe kako se reforma penzionog sistema „provukla kroz iglene uši”, jer za MMF ni ovaj nacrt, iako prihvatljiv, nije dovoljno restriktivan.

"Nema govora da će se na današnjem sastanku sa predstavnicima sindikata izaći u susret bilo kom njihovom zahtevu, jer bi time Srbija narušila kredibilitet, a i zahtevi za smanjenje javne potrošnje pokazuju da alternative nema”, kaže izvor "Politike".

"U ovom trenutku ne vidim da će MMF prihvatiti predlog Mlađana Dinkića o odmrzavanju plata još u oktobru ove godine, ali je to pitanje ipak ostalo otvoreno do utorka, kada se očekuje završetak pregovora sa MMF-om”, dodaje izvor iz Vlade.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić takođe ne vidi spremnost MMF-a da razmatra pitanje odmrzavanja plata.

Sa druge strane, Mlađana Dinkića, potpredsednika vlade i ministra ekonomije, ne interesuje što je usamljen u predlogu da se povećaju plate zaposlenima u javnom sektoru.

On je ponovo istakao da je rast BDP-a u Srbiji 1,5 odsto i da je zbog toga moguće odmrznuti prihode penzionera i zaposlenih u javnom sektoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.