Pljačka dijaspore na granici legalna?

Izvor: Vesti-online.com, 13.Maj.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačka dijaspore na granici legalna?

Mnogi naši zemljaci u dijaspori žale se godinama na problem sa razmenom deviza na graničnim prelazima zbog značajnije nižeg kursa od onog u unutrašnjosti. Na najprometnijem graničnom prelazu, Horgošu, odnedavno nema nijedne banke, već samo dve menjačnice koje koriste situaciju i, važno je reći - u skladu s propisima, devize menjaju po nepovoljnom kursu za prodavce.

Svojevremeno je ekspozituru imala Agrobanka, ali je ona propašću te banke zatvorena, a Poštanska štedionica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kao pravni naslednik nije više otvarala ispostavu na granici.

- Na našoj granici Horgoš, najfrekventnijem i najopterećenijem graničnom prelazu u Srbiji, doživeli smo i videli najlegalniju i najbezobrazniju pljačku naše dijaspore i drugih na ulasku u Srbiju - žali se u pismu "Vestima" Dragan Bogdanović koji je iskusio cenu lošeg menjačkog kursa.

Srbija nije nikakav izuzetak u kursnim zavrzlamama.

Recimo, u Češkoj na autoputu ili aerodromu kurs je vrlo nepovoljan, a različito se obračunava ako menjate 50 evra, 100 evra ili 500 evra za krune. Obično je kurs bolji što je novčanica veća. Dakle, dobro je menjati što više novca.

Razlike na promenjenih 100 švajcarskih franaka, na primer, idu i do 400 dinara u menjačnicama na granici u odnosu na menjačnice u gradovima. Srpski propisi jasno predviđaju da su menjačnice obavezne da u osam sati ujutro svakog radnog dana odrede minimalni kupovni i maksimalni prodajni kurs, koje moraju da garantuju građanima do kraja radnog vremena. Unutar tih granica, menjačnice imaju pravo da se dogovaraju sa građanima oko tačnog iznosa.

Svaki ovlašćeni menjač je slobodan da samostalno određuje visinu prodajnog i kupovnog kursa za stranu valutu, što znači da, ako želi, može da prodaje jedan evro za 150 dinara, i da ga kupuje za 15 dinara.

Pošto na tržištu vlada velika konkurencija, većina menjačnica imaće kurseve koji su vrlo blizu kursevima koje određuje Narodna banka Srbije. Nepisano je pravilo da menjačnice na najprometnijim mestima, kao što su centralne gradske lokacije i tržni centri, ali i na autobuskim i železničkim stanicama i u blizini aerodroma, drže nepovoljnije kurseve, računajući na to da mušterije uglavnom neće imati vremena da pola sata obilaze kvart tražeći bolje rešenje. Isto važi i za menjačnice koje rade vikendom ili non-stop, odnosno one koje su "jedina opcija u gradu".

Bankari savetuju građane da na nekoliko načina umanje eventualnu menjačku štetu. Prvo, putarina se u Srbiji može platiti i evrima, i to prema kursu NBS, a i pojedine pumpe primaju evropsku valutu. Drugo, sva plaćanja duž autoputa, od restorana do pumpi, mogu se obaviti karticama. I treće, ako baš na granici morate da zamenite novac, menjajte što je moguće manje količine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.