Izvor: S media, 13.Okt.2012, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačka: Sudovi naplaćuju nepostojeće takse

Radnici sudova u jugoistočnoj Srbiji već nekoliko godina pljačkaju građane naplaćujući nezakonito navodni paušal mimo pravilnika o troškovima suda. Oni su se dosetili da u izvršnim postupcima strankama dodatno naplaćuju naknadu za izlazak na teren ili uviđaj tokom regularnog radnog vremena, iako im je to u opisu posla i za to već primaju plate od ministarstva, piše Pres.

Sistem funkcioniše tako što se građani praktično ucenjuju da će sudski postupak biti obustavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ako ne uplate određeni iznos na račun suda. Taj novac radnici dele između sebe, pa ima slučajeva da su neki tako dodatno zaradili još dve sudijske plate!

Zarada preko plate

Zaposleni u sudu su se toliko osilili da je i Ministarstvo pravde reagovalo i utvrdilo neke neregularnosti.

Praksa „reketiranja" građana sprovodi se u Privrednom sudu u Zaječaru, Privrednom sudu u Leskovcu, Osnovnom sudu u Nišu, Osnovnom sudu u Leskovcu, odeljenju u Lebanu, a zbog ogromne novčane koristi sve veći broj sudova u Srbiji okreće se ovoj vrsti lake zarade, navodi Pres. U pojedinačnim slučajevima može se reći da je reč o manjim iznosima, ali se na ovaj način obrće ogromna količina novca, ako se ima u vidu da sudovi u Srbiji naplate oko 300 paušala svakog dana, a da je polovina od tog broja nezakonita naplata.

U Ministarstvu pravde potvrđuju za Pres nedelje da su i sami utvrdili ove nepravilnosti i navode da će proveriti sve nove prijave. Oni objašnjavaju da sud ima pravo na naplati samo stvarne troškove da bi lice izašlo na teren, dok je sve više od toga obavezan da vrati. Takođe, naglašavaju da su još pre nekoliko meseci krenuli u ove provere.

(P R E S S, Foto: guliver/thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.