Plivanje za Časni krst širom Srbije

Izvor: N1 televizija, 19.Jan.2018, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plivanje za Časni krst širom Srbije

Plivanje za Časni krst, koje se organizuje svake godine na Bogojavljenje, održano je širom Srbije.

Brojni građani okupili su se na Zemunskom Keju kako bi gledali trku za Bogojavljenski krst na Dunavu, a do časnog krsta je prvi od 200 učesnika stigao srednjoškolac iz Beograda Uroš Radulović.

U Zemunu je organizovana centralna manifestacija, na kojoj je učesnike i okupljene blagoslovio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej pozdravom "Bog se javi", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a okupljeni su mu odgovorili rečima "Vaistinu se javi".

Plivači su na majicama nosili poruku "Verujem u Boga i u srpstvo" i pre trke izgovorili zakletvu, a na platformi sa koje su skakali u vodu pisalo je i "Oluja - zločin koji traje".

Patrijarh je objasnio značaj i značenje Bogojavljanja u hrišćanstvu i rekao da je ovo veliki i blagosloveni dan.

"Svi smo mi ikone Božije. Svi nosimo na sebi i u sebi lik Božiji. Svi su stvorenja božija. Gospod se javio nama kao čovek da bi nas podigao i uzdigao do savršenstva Božijeg", rekao je patrijarh Irinej.

Uroš Radulović je rekao da se za trku nije posebno spremao i da je za njega učešće bilo čast i privilegija.

Među prisutnima bio je i prinčevski par Karađordjević kojem je uručena nagrada časni krst, kao i direktoru Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktoru Guljeviču.

Guljevič je rekao da je to za njega velika čast i rekao da su srpski i ruski narod braća i da čine "jednu dušu".

Organizatori manifestacije na Zemunskom keju bili su opština Zemun, Hram Svetog Nikolaja i klub SVIBOR.

Student elektronike Nikola Đorđević (24) prvi je doplivao do časnog krsta u Bogojavljenskoj trci održanoj na bazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu.

Đorđević je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna žena, majka troje dece Jovanka Morović (35) i sedamdesetogodišnji penzioner Elektronske industrije Ivan Đorđević, kome je to bilo osmo učešće u Bogojavljenskom plivanju.

Pobednik trke Nikola Đorđević plivao je zajedno sa svojim dve godine mlađim bratom Urošem i pobedu, kako je kazao, posvetio porodici.

"Drugi put učestvujem u Bogojavljenskom plivanju i sada sam uspeo da stignem do krsta. Prijavio sam se ponovo da bih pokazao da mogu da isplivam, velika je stvar kada se pojavite na bazenu i uradite nešto za sebe", kazao je Đorđević.

Organizator Bogojavljenskog plivanja, Gradska opština Medijana, nagradila je pobednika sa 30.000 dinara, zlatnim lancem sa priveskom i časnim krstom, a prigodni pokloni dodeljeni su i svim ostalim učesnicima.

Dvadesetdvogodišnji student i fudbaler Jedinstva iz Pirota Nikola Lilić prvi je doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u tom gradu, na svečanosti povodom Bogojavljenja kojoj je prisustvovao veliki broj građana.

Posle plivanja, Lilić je krst predao Mileni Tričković (27), jedinoj dami koja se prvi put nadmetala sa najodvažnijim Piroćancima.

Lilić je izjavio da je presrećan što je na taj veliki praznik prvi doplivao do časnog krsta. Bilo je to njegovo četvrto učešće, a nekadašnji učesnik Evropskog prvenstva za juniore u atletici naglasio je da ga u sportu ka pobedama uvek vodila velika želja, a ovoga puta i vera u Boga.

Za 15. jubilarno plivanje na Bogojavljenje u Pirotu bilo je prijavljeno rekordnih 113 plivača a plivalo je oko 100.

Po tradiciji, u dva pirotska hrama održane su liturgije a zatim su litije krenule do Gradskog kupališta. Plivanje za časni krst u tom gradu organizovali su Sportski centar Pirot, Gradska uprava i hramovi Rodjenje Hristovo i Uspenje presvete Bogorodice.

Plivanje za časni krst organizovao je i Savet Mesne zajednice sela Temska kraj Pirota. Za časni krst plivalo se se u Temštici, na lokaciji Krivi vir.

I u Beloj Palanci organizovano je plivanje za časni krst u parku Vrelo.

Nenad Živanov iz Zrenjanina najuspešniji je učesnik Bogojavljenskog plivanja za časni krst održanog u jezeru kraj zrenjaninskog Kulturnog centra.

Plivanje je u Zrenjaninu organizovano 10. put.

U trci je učestvovalo 46 plivača iz Zrenjanina, Novog Sada i Kikinde, a među njima je bila i jedna žena Zrenjaninka Tijana Sič.

Đorđe Miletić (17) iz Ćuprije prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta u Velikoj Moravi, kod Ćuprije.

Sveštenici su krst bacili u reku sa mosta, a Velikom Moravom zaplivalo je 25 hrabrih mladića i ljudi u zrelim godinama.

"Ovo mi je drugi put da učestvujem i puno mi znači, velika čast je doplivati prvi do krsta. Voda je bila veoma hladna, ali nije bilo teško za plivanje", rekao je Miletić koji trenira vaterpolo u Paraćinu.

Pre plivanja, održana je liturgija u lokaloj crkvi, osveštana je voda, a zatim je gradskim ulicama krenula litija do mosta.

 Goran Ivanić (47) je ovogodišnji pobednik plivanja za Bogojavljenski krst u Đetinji, u Užicu.

"Malo su me momci propustili za jubilej i hvala im od srca za to. Meni to mnogo znači", rekao je Ivanić koji je ove godine plivao deseti put za krst.

Za Časni krst ove godine u Užicu je plivao rekordan broj učesnika, njih 73, od kojih i dve žene.

Bogojavljensko plivanje organizovali su Srpska pravoslavna crkva i Javno preduzeće "Veliki park", pod pokroviteljstvom grada Užica.

Plivanje za Časni krst organizovano je i u drugim gradovima Srbije.

Izvor: FoNet

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podgorica: Bogojavljenje uz poruku 'Kosovo je srce Srbije i Crne Gore'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jan.2018

Povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori organizovala je tradicionalno plivanje za „časni krst”. Okupljeni vjernici u Podgorici, na ušću Ribnice u Moraču, skandirali su „Kosovo je srce Srbije”, a mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.