Plenković: Teški meseci pred Hrvatskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2020, 12:48

Plenković: Teški meseci pred Hrvatskom

Premijer Andrej Plenković podneo je danas parlamentu izveštaj o godišnjem radu vlade, poručio da su pred Hrvatskom teški meseci puni izazova i pozvao sve na odgovornost, požrtvovanost i solidarnost.

"Ovo je vreme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vreme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge dorinosimo zajedničkom uspehu, ovo je vreme solidarnosti cele nacije, jer nam umesto štetnih podela treba jedinstvo", naveo je Plenković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U narednih godinu dana i duže, premijer je rekao da će osnovni zadatak vlade biti da radi na smanjenju neizvesnosti i jačanju sigurnosti - zdravstvene, društvene i privredne.

To se, kazao je, pre svega odnosi na jačanje zdravstvenog sistema, na očuvanje radnih mesta, na smanjenje nejednakosti, na veću društvenu pravednost, na ravnomerni razvoj cele Hrvatske.

Kao prioritete dugoročnog rada vlade, premijer je naveo podsticanje demografske revitalizacije Hrvatske, smanjivanje iseljavanja ekonomskom i poreskom politikom, ravnomeran regionalni razvoj i jednake prilike za sve građane, modernizacija železnica, puteva, bolnica, škola i vrtića.

Najavio je i povećano ulaganje u poljoprivredu, kao i jačanje hrvatskog sela, smanjenje energetske zavisnosti od uvoza, obezbeđivanje dostupnije, čišće i jeftinije energije uz očuvanje prirodnih resursa.

Najavio je poboljšanja u obrazovnom sistemu i jačanje i unapređenje digitalizacije u toj i drugim oblastima.

Kazao je i da će vlada jačati državne institucije, ponajpre delotvornost državne i javne uprave i pravosuđa.

Najavio je promociju tolerantnije atmosfere u društvu u kojemu se uvažavaju različita mišljenja, ali i suzbijanje govora mržnje te lažnih vesti koje podstiču diskriminaciju, nesnošljivost, radikalizaciju i nasilje.

Naglasio je nastavak politike pomirenja, suživota i negovanja kulture sećanja, koju je zacrtao još predsednik Franjo Tuđman, kao i odavanje pijeteta svim žrtvama pravednog i obrambenog Domovinskog rata, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Najavio je zalaganje za proširenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope koje, kako je kazao, budu ispunjavale sve potrebne uslove i kriterijume.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.