Izvor: Glas javnosti, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plemstvo, tajkuni i revolucionari

Ako ti je pradeda bio knez, logično je da se osećaš kneževski.

Revolucionari vladaju u ime revolucije, ako si uspeo da pobediš i preživiš, vladaj, zaslužio si. Ali, revolucionarni zanos nije pouzdana titula, ne prenosi se s kolena na koleno.

Nije sigurno da će sin revolucionara biti revolucionar, može se dogoditi da se priključi neprijateljima svog oca. Revolucionar, to je titula za jednokratnu upotrebu, jednom si bio revolucionar, drugi put ti to, sve i da želiš, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ne bi uspelo.

Čitajući biografije revolucionara lako je utvrditi da niko nije bio revolucionar dva ili tri puta. Kako da se boriš protiv onoga što si proglasio svojim istorijskim uspehom.

Kapitalisti, baš da ne kažem tajkuni, vladaju u ime novca. Kad izgube novac, izgubili su i moć; plemstvo ih neće primiti u plemstvo, ni revolucionari u revolucionare. Marš nazad, među sirotinju.

Gledam vas, gospodine, i ne znam gde da vas smestim, u koju vrstu spadate? Da ste plemenitog porekla, niste! Ne bi se moglo reći ni da ste revolucionar, vi lako podnosite mlako, strašno i bljutavo vreme u kom godinama bitišete? I, đavo da vas nosi, niste ni kapitalista. Čovek bi vas mogao gurnuti u srednju klasu, ali srednje klase nema, ona je uspešno likvidirana.

Gde vas vas smestim, gospodine. Ne mogu da vam pribavim plemenito poreklo, ne mogu da vam ponudio revolucionarnu biografiju, ne mogu da vas gurnem u tajkune, a osećam; vi pokušavate da sve to učinite sami.

Ne mučite me, gospodine, kažite sami ko ste, odakle ste došli i šta su temelji vašeg spasilačkog zanosa?

Ponekad vas čujem kako na srpskom bunjištu kukuričete o potrebi da Srbi, svi Srbi, a ne samo hrabri pojedinci, okaju svoje grehe i dokažu da su dostojni da se priključe drugim evropskim narodima. Pokušavam da vas razumem. Jeste li i vi bili među onima koji su glasali da Milošević bude otpremljen u Hag. Zar ga niste, ako ste to nameravali, mogli lično ubiti.

Ogovaraju vas, naravno ne samo vas, da niste bili dovoljno hrabri da ga ubijete i da je zbog toga nesrećnik otpremljen u Hag. Neka ga, umesto vas, neko drugi pogubi! Ako je tako, gospodine, šta ste proslavljali noseći balone na vest da je Milošević pogubljen ili da je, blaže rečeno, preminuo? Revolucionar, dakle, niste; ne gurajte se u revolucionare, oni bi tu stvar obavili bez tuđe pomoći.

Dokazi da niste plemenitog porekla nisu neophodni, niko od vaših nije bio plemić.

Gde da vas smestim, gospodine?

Po sopstvenom priznanju kad ste u Srbiji počeli da spasavate ono što se spasti može, bili ste siromašni kao crkveni miš. Zbunilo vas je odvratno pravilo: spasavaj se ko može! U međuvremenu ste postali moćni, ne onako tajkunski, ali pristojno, prema prilikama koje su vam pružene? Ne poznajem vas, inače bi vas pitao: ko, i koliko, plaća odabrane spasioce Srbije, kako ih i gde ih bira? Šta je zapisano u spasilačkim planovima? Da li spasavate Srbiju sa Kosovom, ili ste Kosovo otpisali? Da li ste se opredelili za spas Srbije sa Vojvodinom, a možda vam je naručeno da spasavate samo Srbiju, neka Vojvodina vidi šta joj je činiti?

Ne kažem da vam je lako, gospodine. Svaki dan radite za otadžbinu sve što možete, nije vaša krivica što nemate uspeha. Zar ste vi krivi što nema moćnog kneza ili kakvog smelog revolucionara, zar ste vi krivi što se odnekud ne pojavi tajkun bogat kao Krez, pa da svi zajedno; plemstvo revolucionari i tajkuni, negde, bilo gde, povedete Srbiju.

Niste najgori čovek na svetu, gospodine. Ali prestanite, tako vam Boga, da glumite kako možete ono što ne možete!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.