Platforma o Kosovu: Granice i za pregovarače

Izvor: Kurir, 30.Avg.2012, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma o Kosovu: Granice i za pregovarače

Parlament je pravo mesto gde treba da se uobliče granice do kojih će pregovarači moći da idu, a onda će i njima biti lakše da zastupaju interese Srbije, kaže Nebojša Stefanović, najavljujući da će Skupština uskoro razmatrati platformu za pregovore o Kosovu

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ponovio je da će parlament vrlo brzo razmatrati platformu za nastavak pregovora o Kosovu.

"Parlament je pravo mesto koje treba da uobliči >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << šta su granice do koje će pregovarači moći da pregovaraju i onda će i njima biti lakše da zastupaju interese Srbije", rekao je Stefanović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Najvažnije je, kako je istakao, da Ustav Srbije i Rezolucija 1244 budu poštovani.

Stefanović kaže da postoji dobra volja Srbije da se reši problem u vezi sa učešćem zemlje na međunarodnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo i da pokušava da se nađe najširi mogući konsenzus svih snaga Srbije o tom pitanju.

Predsednik parlamenta istakao je da će na dnevnom redu uskoro biti i čitav set zakon kojima će biti ukinuti parafiskalni nameti koje, kako tvrdi, privreda danas ne može da trpi.

"Zakonima ćemo olakšati život građanima, učiniti da atmosfera za investitore bude dobra, da se otvaraju nova radna mesta, da Srbija nastavi put ka Evropskoj uniji...", obećao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, uspeh Skupštine nije samo da donese što više akata, već kako se oni primenjuju i koliko doprinose da bi ljudi bolje živeli.

"Učinićemo sve da parlament ne bude produžena ruka vlasti. Ovaj saziv je počeo sa nekim inovacijama. Sve što se događa u parlamentu izlazi brzo na sajtu, otvorenost rada je jedna od stvari koje jačaju nezavisnost parlamenta", rekao je Stefanović.

Uveren je da će ova vlada biti uspešna, da će se boriti protiv korupcije, a nezavisnost parlamenta vidi kao važan posao i cilj.

Kada je u pitanju tema koja je sada u žiži javnosti – prekomponovanje lokalne vlasti – Stefanović kaže da se nezavisnost lokalnih odborničkih grupa upravo ogleda u tome da sami mogu da odluče sa kim će u koaliciju, da "donesu odluku u interesu građanja".

"Ne bih da zalazim u detalje, ali smatram da sadašnji događaji u nekim lokalnim samoupravama dokaz da su radile loše i neodgovorno se ponašale prema građanima. Treba da dođe do promena. Kada je u pitanju Novi Sad, ne znam kakvi će biti rokovi, da li će sednica biti zakazana u roku dva, tri, 15 dana... ali je SNS pokazao da postoji ozbiljna skupštinska većina koja će raditi u interesu građana. Sigurno je da će Novi Sad dobiti odgovornu vlast", zaključio je Stefanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.