Planula česnica i 33 zlatnika (FOTO,VIDEO)

Izvor: Mondo, 07.Jan.2019, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Planula" česnica i 33 zlatnika (FOTO,VIDEO)

Na platou kod Hrama Svetog Save danas je održano tradicionalno, 28. lomljenje česnice, u organizaciji Unije pekara Srbije.

Lomljenju česnice prisustvovao je patrijarh Irinej, posle božićne liturgije održane u kripti Hrama svetog Save.

Patrijarh je čestitao Božić, najradosniji hrišćanski praznik, i poručio da se mir i radost Božija usele u srca i duše vernika.

Vernike je tradicionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pozdravio sa "Mir Božiji, Hristos se rodi", a prisutni su uzvratili pozdravom "Vaistinu se rodi".

Pogledajte snimak gužve ispred Hrama:

Izvor: Tanjug

Srećan Božić! Evo šta se danas valja

U česnici su bila 33 zlatnika, koji simbolizuju broj godina Isusa Hrista, a lomljenju česnice su, kao i do sada, najviše obradovali najmlađi koji su sa roditeljima došli na plato ispred Hrama Svetog Save.

Česnicu, čiji je obim 10 metara, pekari su pravili četiri dana.

Prečnik česnice je veći od 3,5 metra i imala je više od 5.000 komada, među kojima i 33 sa zlatnicima.

Pogledajte fotografije:

Deci koja su u delovima česnice našla zlatnike, za koje se veruje da donose sreću onome ko ih pronađe, deljeni su i paketići.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica podsetio je da je prvo lomljenje česnice u organizaciji Unije pekara Srbije organizaovano 1991. godine ispred hotela Moskva, na Terazijama.

Zbog Srba u Beču zatvarali saobraćaj (VIDEO)

"Tada smo ubeđivali ljude da dođu da prelome česnicu, da potraže sreću. Trebalo je dosta energije da bi došli do ovoga do čega smo došli danas, a to je jedna prelepa manifestacija kojom pokušavamo da obradujemo naše najmlađe sugrađane i da vidimo ko će od njih imati više sreće od ostalih", rekao je Pralica novinarima.

Lomljenju česnice prisustvovali su i princ Aleksandar Krađorđević i princeza Katarina, koji su pretodno bili na Božićnoj liturgiji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.