Planovi integriteta temelj srpskih antikorupcijskih napora

Izvor: Southeast European Times, 22.Mar.2013, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planovi integriteta temelj srpskih antikorupcijskih napora

Srpski javni sektor i Agencija za borbu protiv korupcije udružuju snage za otkrivanje i sprečavanje korupcije.

22/03/2013

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 22.3.2013.

Srbija je prva zemlja u regionu koja sistematski koristi planove integriteta za procenu rizika i sprečavanje korupcije u javnom sektoru, što je ključno sredstvo u sklopu napora zemlje da vodi uspešnu borbu protiv korupcije, kažu eksperti.

Prema srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je stupio na snagu 2010. godine, 4.500 institucija, uključujući vladu, javne službe i kompanije, mora da osmisli planove integriteta.

Planom integriteta identifikuju se specifične potencijalne rizične tačke iz kojih korupcija može da nastane i da se razvija, kaže Dragana Krunić, šefica Odseka za planove integriteta u agenciji.

„Cilj je ojačati integritet institucija ... osigurati njihovo efikasno i efektivno funkcionisanje. [To] može da se postigne eliminisanjem nepotrebnih procedura, kontrolisanjem i smanjenjem diskrecionih prava rukovodstva i jačanjem odgovornosti zaposlenih“, rekla je Krunićeva za SETimes.

Krunićeva dodaje da se planovima integriteta procenjuju rizici u oblastima kao što su institucionalno i finansijsko upravljanje, javne nabavke i dokumentacija, ljudski resursi, bezbednost, sukob interesa, prihvatanje poklona, reagovanje u situacijama kada se prijavi korupcija i u drugim oblastima specifičnim za određenu javnu instituciju.

Namera je takođe da se poveća svest o štetnim efektima korupcije kako bi se ostvarila nulta tolerancija prema korupciji, dodaje Krunićeva.

Stvaranje plana integriteta obavlja se u nekoliko faza. Institucija prvo sprovodi procenu i ocenu rizika, a onda priprema mere za sprečavanje korupcije i sprovodi plan.

Institucije pripremaju svoje planove u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije, koja ima savetodavnu ulogu i vrši kontrolu nad implementacijom plana.

Od februara 2012. godine, kada je zajednički rad počeo, agencija je obučila preko 3.000 javnih službenika na seminarima širom Srbije.

Planovi integriteta su važni za borbu Srbije protiv korupcije, kaže Zoran Stoiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

„Dobro upravljanje i korupcijski rizici su obrnuto proporcionalni. Ako vlada u svom radu ima transparentnost, nepristrasnost i participaciju, onda neće biti opasnosti od korupcije“, rekao je Stoiljković za SETimes.

Da bi bila transparentna, navodi Stoiljković, vlada treba da dokaže da troši sredstva razumno i kao rezultat stvarne potrebe. Pored toga, vlada treba da dokaže nepristrasnost i participaciju tako što će biti u stanju da pokaže da je izašla sa ponudom i uključila druge organizacije, kao što su nevladine organizacije.

Beogradsko Gradsko saobraćajno preduzeće jedno je od prvih koja su završila plan integriteta.

Učestvovala je skoro petina od 6.000 zaposlenih u kompaniji i oni su popunili upitnik o rizicima korupcije, kaže Vesna Mihaljević, koordinator radne grupe Gradskog saobraćajnog preduzeća.

„Ovo je prilika za naše kolege da izađu sa svojim idejama i utiscima i učine nešto za organizaciju i za društvo, s obzirom da je ova kompanija aktivan član društva“, izjavila je Mihaljevićeva za SETimes.

Radnici GSP saopštili su da je korupcija moguća u institucionalnom i finansijskom upravljanju, kao i pri zapošljavanju, ali ne u vođenju dokumentacije i zaštiti.

„Naš plan je da narednih dana donesemo odluku o formiranju grupe koja će napraviti etički kodeks poslovanja; objavimo na internet strani kompanije sve ugovore kompanije i dokumente o izboru ponuda i snabdevača; napravimo interna dokumenta o proceduri zapošljavanja, proceni i unapređivanju zaposlenih“, rekla je Mihaljevićeva.

Mihaljevićeva je dodala da će prvi rezultati kampanje moći da se vide za godinu dana.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.