Planira se osnivanje Saveta za borbu protiv abortusa

Izvor: Press, 25.Dec.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planira se osnivanje Saveta za borbu protiv abortusa

Da li je osnivanje saveta za borbu protiv abortusa pravi način da se smanji broj prekinutih trudnoća?
Država planira da oformi savet koji će se boriti za smanjenje broja abortusa, jer u Srbiji svake godine oko 200.000 žena prekine trudnoću, najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.
"U to bi bio uključen i nevladin sektor, sveštenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i razni stručnjaci koji mogu da pomognu, jer želimo da stvorimo telo koje će sve žene, ne samo trudnice upoznati sa štetnim stranama abortusa. Sve žene će pre nego i zatrudne, dolaziti na razgovore i po savete o trudnoći, ali i o posledicama njenog prekida", kazala je ona za "Informer".
Đukić-Dejanović je naglasila da je veoma važno da se deca još u osnovnoj škioli informišu o trudnoći, ali i o abortusima i njegovim posledicama.
Prema njenim rečima, mnoge devojke i žene se odlučuju na abortus zbog neznanja i psihološke nezrelosti, zbog čega je neophodno još u osnovnoj školi da se priča o trudnoći i deci objasniti da nije mala stvar ostati u drugom stanju, posebno jako mlad.
Abortusi, kako je dodala, utiču negativno i na prirodni priraštaj, i u narednom periodu trebalo bi da se svede na nanižu moguću meru kako bi demografska slika Srbije postala mnogo bolja.
Opozicija je oštro reagovala na izjavu Đukić Dejanović ističući da je postoje bolji načini da se smanji broj abortusa. Potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić  je izjavila da se problem velikog broja abortusa rešava obrazovanjem i dostupnom i jeftinom kontracepcijom.
"Problem velikog broja abortusa u Srbiji ne može da se rešava kandilom, već upravo proaktivno, kroz obrazovanje, kroz savetovališta za mlade, kao i kroz lako dostupnu i jeftinu kontracepciju", navela je Tamara Tripić u pisanoj izjavi.
Ona je rekla da apeluje na vlast Aleksandra Vučića da svako u državi svoj posao, tako da sveštenici rade svoj posao, da se reproduktivnim zdravljem bave stručnjaci, kao i lekari, a država, ukoliko želi da poveća natalitet, da obezbedi jedan ambijent u kome će mladi želeti da rode decu u Srbiji i da tu decu tu odgajaju.
Članica predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević takođe je osudila osnivanje Saveta.
"Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka. Da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvodjenju zabrane abortusa", navela je Maja Sedlarević u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila da se pad nataliteta u jednoj zemlji ne može zaustaviti formiranjem Saveta za borbu protiv abortusa i razgovorima sa sveštenicima, već populacionom politikom koja se ne sme zasnivati na zabrani abortusa i mešanja u život žena.

Sedlarević je dodala da bi se ovo moglo postići uvodjenjem zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, odnosno "seksualnog obrazovanja" u osnovne i srednje škole, i na fakultete.

"Taj projekat je u Vojvodini zaživeo i doneo dobre rezultate, zbog čega je prepisivan i u regionu. Dakle, edukacija da, ali ne najgrublje kršenje ljudskog prava svake žene na izbor", ocenila je Maja Sedlarević.

Ona je ukazala da materijalno stanje u nekoj zemlji mnogo utiče na izbor ljudi da li će imati potomstvo ili ne, a da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju najpre da imaju "bolje materijalne i opšte uslove kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju".

"Kada to država učini, i natalitet će biti veći, a abortusa će biti manje. U medjuvremenu, neophodna je edukacija o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji", objasnila je Maja Sedlarević.
Slavica Đukić Dejanović je kasnije pojasnila da "nije govorila o Savetu, o već o savetovalištima". Više u posebnoj vesti OVDE.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.