Planine i banje lek za astmu

Izvor: RTS, 05.Maj.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planine i banje lek za astmu

Prema nekim podacima, od bronhijalne astme u Srbiji boluje oko osam odsto dece, a broj pacijenata se povećava iz godine u godinu. Osim savremenih lekova mnogi lekari, ali i roditelji pribegavju lečenju astme boravkom na planinama ili u pojedinim banjama kakva je Sokobanja.
Petogodišnja Olga boluje od astme i redovno ide na inhalaciju. U Sokobanju je došla sa bakom čak iz ruske Čeljabinske oblasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer je porodica o lekovitosti Banje saznala na internetu.

Tajna lekovitosti Sokobanje je, kažu stručnjaci, u vazduhu i prirodnoj inhalaciji radona iz zemlje. Ova vazdušna banja ima i specifična strujanja vazduha sa okolnih planina i ružu vetrova na Ozrenu iznad same Banje.
Otuda je Sokobanja naša najstarija banja, jer je davne 1837. godine Miloš Obrenović potpisao prvi uput za banjsko lečenje zastavniku Lazareviću.
Oporavak mališana obično traje tri nedelje, mada praksa pokazuje da se najbolji rezultati postižu kada se boravak produži na mesec dana.
Lekari u Sokobanji kažu da probleme sa disajnim organima treba izlečiti u ranom detinjstvu, jer posledice u starosti mogu da budu velike.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sokobanja: Planine i banje lek za astmu

Izvor: JuznaSrbija.info, 06.Maj.2015, 10:54

Prema nekim podacima, od bronhijalne astme u Srbiji boluje oko osam odsto dece, a broj pacijenata se povećava iz godine u godinu...Osim savremenih lekova mnogi lekari, ali i roditelji pribegavju lečenju astme boravkom na planinama ili u pojedinim banjama kakva je Sokobanja...Petogodišnja Olga boluje...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.