Planina Zvijezda krije najdublju jamu

Izvor: Blic, 10.Apr.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planina Zvijezda krije najdublju jamu

Valjevo - Tri decenije je jama kod Čehove kuće na planini Zvijezda, pored desne obale Drine, skrivala svoju tajnu. Osamdesetih godina evidentirana kao samo jedan od 50 speleoloških objekata zapadne Srbije, bila je istražena do 120. metra dubine. Tridesetogodišnji mir jame nedavno su narušila četvorica mladih Valjevaca, speleologa Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“, koji su iz najdublje tmine jame kod Čehove kuće na svetlo dana izneli novu istinu - taj ponor bar je duplo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dublji nego što je ucrtano u katastru speleoloških objekata.

Ako se ta tvrdnja pokaže kao tačna, jama na Zvijezdi poneće titulu najdubljeg speleološkog objekta te vrste u Srbiji.

U avanturu na divljoj i nepristupačnoj Zvijezdi uputili su se Danilo Tomić, apsolvent Elektrotehničkog fakulteta, Jovan Jovanović, arhitekta, Vladimir Ranković, student menadžmenta, i Ivan Nastić, apsolvent fizike.

- Prelistavajući katastar i skice koje su o 50 jama, pećina i vrtačana zapadne Srbije pre tridesetak godina napravili nekadašnji valjevski speleolozi, zapazili smo i belešku o jami kod Čehove kuće. S obzirom na to da se ulaz u nju nalazi na 1.150 metara nadmorske visine, a da Drina teče na svega 300 metara od planine, pretpostavili smo da je jama i dublja od istraženih 120 metara. To bi značilo veliko otkriće, budući da nijedna od do sada otkrivenih jama u našoj zemlji ne prelazi dubinu od 290 metara - priča Ivan Nastić.

Pretpostavka, međutim, nije mogla biti drugačije proverena sem na licu mesta, pa su se četvorica valjevskih istraživača, sami finansirajući ovu akciju, uputili na Zvijezdu i u mrak jame kod Čehove kuće. Iako su do sada ušli i bezbedno izašli iz stotine pećina i jama na Balkanu, kako kažu uglas, ovo im je bio ubedljivo najteži poduhvat do sada koji je iziskivao da pod zemljom provedu puno radno vreme, odnosno osam časova.

- Na pojedinim mestima jama na Zvijezdi je toliko uska da smo morali da skinemo svu opremu, uključujući i šlemove, da bismo mogli da se provučemo na sledeći stepenik. Nakon što prođu glava, ramena i telo, kroz te uske procepe trebalo je, takođe deo po deo, provući i speleološku opremu, koja je teža od 50 kilograma. Na potezu od nekih dvadesetak metara koji je strahovito uzak da bukvalno sem tela, koje se češe o stene, nema ni par milimetara više slobodnog prostora, čekale su nas i dve takoreći lakat krivine. Konačno, posle još nekoliko uskih grla, dospeli smo do prostranije dvorane koja obiluje kristalno belim salivima, draperijama, koralima i prastarim fosilima. Iza toga, pruža se vertikala od čitavih 100 metara. Umorni, zadihani, mokri do gole kože jer nas je na svakoj vertikali čekao obilan vodopad, ali u isto vreme i presrećni jer smo, koliko smo procenili, stigli do tačke koja se nalazi na dubini između 260 i 300 metara - ovako, pod jakim utiskom i presrećni jer su stigli do tog ponora, a kraj mu se još ne vidi, opisuju svoj poduhvat speleolozi Društva „Vladimir Mandić Manda".

Valjevci već razmišljaju o novom pohodu u jamu kod Čehove kuće, koji će uslediti sledećeg meseca.

- Potrebno je sve ono što smo prošli u toj istraživačkoj akciji sada precizno premeriti i skicirati za njenu mapu. Nakon toga, biće poznato i da li je ona najdublja jama u državi. Kao najdublja se trenutno vodi jama Rakin ponor na Miroču, na istoku Srbije, ali mi opravdano mislimo da će jama kod Čehove kuće ubuduće biti srpski rekorder - objašnjava Danilo Tomić.

Rakin ponor držao rekord

Rakin ponor se nalazi na zapadu Miročke kraške oaze, u blizini sela Kopana Glavica. Ulaz u jamu se nalazi na kraju slepe doline, na 380 metara nadmorske visine. Nekoliko godina je smatran najdubljom jamom u Srbiji (sa dubinom od 278,5 metara) dok u septembru 2000. ekipa speleologa članova SOB-a, predvođena Aleksandrom Milosavljevićem, nije zaronila 29 metara duboko u vodom potopljeni završni kanal, čime su povećali ukupnu dubinu na 285 m, čime je Rakin ponor postao najdublja jama u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.