Pjongjang o miru posle pola veka

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang o miru posle pola veka

Severna Koreja založila se za potpisivanje mirovnog ugovora sa SAD, koji bi zamenio sporazum o primirju kojim je okončan Korejski rat. SAD počinje razgovore o sporazumu čim Severna Koreja okonča nuklearni program.

Pjongjang se založio za potpisivanje mirovnog ugovora koji bi zamenio ugovor o primirju kojim je okončan trogodišnji Korejski rat. Severna Koreja obrazložila da bi zvanično proglašenje mira sa SAD doprinelo napretku u međunarodnim pregovorima o okončanju severnokorejskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nuklearnog programa u zamenu za pomoć.

"Ukoliko treba da bude izgrađeno poverenje između Severne Koreje i SAD, od ključnog je značaja najpre zaključiti mirovni ugovor kojim bi bilo okončano ratno stanje, glavni uzrok neprijateljskih odnosa", ocenilo je severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Otklanjanje prepreke diskriminacije i nepoverenja, kao što su sankcije, moglo bi u kratkom roku da rezultira nastavkom multilateralnih pregovora", poručili su iz severnokorejskog ministarstva.

Pjongjang je pre nekoliko sedmica izrazio spremnost da prestane da bojkotuje pregovore u kojima učestvuju dve Koreje, Kina, Japan, Rusija i SAD.

SAD su poručile da razgovori o mirovnom sporazumu mogu da počnu čim Severna Koreja okonča svoj vojni nuklearni program.

U Korejskom ratu, u kojem je poginulo tri miliona ljudi, na strani Juga su učestvovale SAD i druge zapadne zemlje, a na strani Severa Kina.

Američke snage koje su se borile na Korejskom poluostrvu potpisale su sporazum o primirju sa Severnom Korejom i Kinom, čime je okončan rat.

Dve Koreje su, tehnički, i dalje u ratu, a u pograničnoj oblasti je razmešteno više od milion vojnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.