Pjongčang u prvom krugu

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongčang u prvom krugu

U prvom krugu glasanja, na zasedanju MOK u Durbanu, južnokorejski grad Pjongčang dobio je organitaciju Zimskih olimpijskih igara 2018. godine. Prvi put od 1995. jedan grad je pobedio u konkurenciji dva ili više gradova u prvom krugu glasanja. Tada je to bio Solt Lejk Siti, ali kasnije se ispostavilo da je kupovao glasove člkanova MOK.

Pjongčangu, koji je treći put uzastopno trčao ovu trku, to nije bilo potrebno. Igre su pripale najboljoj kandidaturi i čak 63 člana MOK, od 95 koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je učestvovalo u glasanju (predsednik MOK Žak Rog nikad ne glasa kad se biraju domaćini igara), dalo je svoj glas kandidatu petoplasirane zemlje sa prošlogodišnjih Igara u Vankuveru. Minhen je dobio 25 glasova, a Ansi, koji je predstavljao francusku regiju Savoju, samo sedam.

Nema sumnje da će se Minhen i Ansi kandidovati za igre 2022. godine. Uostalom, teško je bilo očekivati da će posle Sočija 2014. i naredne igre dobiti neka evropska zemlja. Porazom u Durbanu Minhen i Ansi su prvi stali u red potencijalnih domaćina prvih zimskih igara u trećoj deceniji ovog veka.

Ž. B.

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.