Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pištolji Simona Bolivara prodati za 1,8 miliona dolara

NJUJORK - Dva pištolja koja je francuski markiz De Lafajet poklonio čuvenom borcu za nezavisnost južnoameričkih zemalja Simonu Bolivaru, prodata su juče za 1,8 miliona dolara na aukciji u njujorškom Kristiju, prenijela je agencija Frans pres.

Borba Simona Bolivara bila je za Lafajeta ideal koji je i sam slijedio u Američkom ratu za nezavisnost, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je učestvovao od 1777. do 1781. godine.

Lafajet je 1825. godine Bolivaru poklonio dva pištolja ručno izrađena od zlata i srebra u Versaju, na kojima je prikazana mitološka scena borbe Lapita i Kentaura na vjenčanju Piritusa i Hipodamije.

Porijeklom iz bogate porodice iz Karakasa, Simon Bolivar komandovao je trupama koje su 1813. godine oslobodile Venecuelu španske kolonijalne vladavine.

Bolivar je imao odlučujuću ulogu i u stvaranju Kolumbije i Bolivije, koja je po njemu dobila ime, kao i u borbi za nezavisnost Perua.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.