Izvor: Mondo, 06.Jun.2017, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pišite ćirilicom i na mobilnim uređajima

Ne gazite ćirilicu ni na mobilnom telefonu, tabletu, kompjuteru, laptopu…

Ako koristite Android ili Windows Phone tj. Windows 10 Mobile i želite da date doprinos očuvanju ćirilice, što je za neke od nas sad i zakonska obaveza, onda pročitajte sledećih nekoliko redova.

Ako imate Android i želite da dodate srpsku ćiriličnu tastaturu otvorite Settings meni, pa Google podmeni. U okviru njega nalazi se opcija Account >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << preferences - upadajte unutra! Prva stavka je Language i u okviru nje bi trebalo da imate podešen Srpski, ali na ćirilici. Ako ga ne vidite, kliknite na Add Another Language i sa liste izaberite srpski jezik sa ćiriličnim pismom.

Država kreće u boj za ćirilicu: BIĆE KAŽNJAVANJA!

Nakon što ste sve uradili sledeći put kad budete pisali poruku zadržite razmaknicu i odaberite srpsku ćirilicu, umesto latinice ili abecede.

Napominjemo da je ovo moguće na ovaj način podesiti sa Gboard aplikacijom ili starijom verzijom Google Android tastature, a da Samsung, HTC, Sony, Lenovo, Moto, LG, Coolpad, Huawei i drugi proizvođači telefona, ako koristite njihovu tastaturu možda ne nude ćirilicu ili je potrebno podesiti je na neki drugačiji (mada sličan) način. O tome se raspitajte u uputstvu telefona.

Ako koristite Windows 10 Mobile i Windows Phone, ovo smo vam već objasnili - Kako da imate ćirilicu na Windows uređajima - i validno je za SVE Windows uređaje, uključujući mobilne telefone, tablete, laptop računare…

Žao nam je Apple fanovi…

Apple ne podržava srpski jezik menija, tako da iPhone, iPad ili iPod korisnici ne mogu samim tim ni da imaju ćiriličnu tastaturu, meni ili pismo na svojim uređajima. Možda nekad ovu opciju dobijemo, ali prvo moramo da sačekamo srpski kružić na Apple.com

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.