Pijete-puno-kafe-Vreme-je-da-se-zabrinete

Izvor: medio.rs, 04.Sep.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijete-puno-kafe-Vreme-je-da-se-zabrinete

Iako svi uživamo u omiljenom nam crnom napitku, potrebno je ipak malo samokontrole. Ako pijete više od tri šolje kafe dnevno, rizik da ćete dobiti dijabetes duplo se povećava.

Redovno i preterano ispijanje kafe može da poveća rizik od pred-dijabetesa, ranog stadijuma dijabetesa tipa 2, kod odraslih osoba koje kofein prerađuju sporije i već pate od povišenog krvnog pritiska.

Tim italijanskih lekara uradio je istraživanje na 1.180 pacijenata u starosnom dobu >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << između 18 i 45 godina, a koji su već patili od visokog krvnog pritiska. Od svih ljubitelja kafe, 87 odsto njih pije jednu do tri šolje kafe dnevno, dok ostalih 13 odsto pije više od tri šolje.

Od svih učesnika, njih 42 odsto ima brz metabolizam koji dobro prerađuje kofein, dok 58 odsto njih ima sporiji metabolizam.

Ispitani koji su kafu pili umereno, imali su 34 odsto smanjen rizik od dobijanja pred-dijabetesa, dok su se veliki ljubitelji kafe suočavali s rizikom povećanim za čak 50 odsto.

Nakon šest godina, koliko je istraživanje trajalo, kod 24 odsto pacijenata dijagnostifikovan je pred-dijabetes.

“Faktori kao što su individualni životni stil su jako važni kad je u pitanju prognoza mladih ljudi s povišenim krvnim pritiskom. Oni sa metabolizmom koji sporije prerađuje kofein, imaju veći rizik od hipertenzije ”, pojasnio je dr. Lucio Mos, iz San Daniele bolnice za kardiologiju u Udinama, i dodao kako se rizik za razvijanje dijabetesa takođe povećava i kod osoba koje imaju problema sa viškom kilograma.

Ova studija zapravo je kontradiktorna prethodnoj koja je za cilj imala da pokaže da konzumiranje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Šta je istina, procenite sami.

(kliX)

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.