Pijanističko trajanje Dušana Trbojevića

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijanističko trajanje Dušana Trbojevića

Svoje mnogodecenijsko pijanističko trajanje pedagog i koncertni pijanista Dušan Trbojević sažeo je u dva kompakt diska. Trbojeviću, koji je koncertnu karijeru započeo 1946. godine, domaći kompozitori često poveravali premijerno izvođenje svojih kompozicija.

Višedecenijsku pijanističku karijeru, Dušan Trbojević sažeo je u dva kompakt diska koje je izdao Fakultet muzičke umetnosti. Snimci živih izvođenja dela domaćih autora dvadesetog veka i petorice velikana klavirske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << muzike, vredan su doprinos obeležavanju 85 godina života Dušana Trbojevića.

Dušan Trbojević je koncertnu karijeru započeo 1946. godine. Vremenom, kaže, interpretacija mu je postajala zrelija i sadržajnija.

"Najvažnija je stvar interpretacije da bude život tu. Znate, to nije ponavljanje tačnih nota, nego ono što živi, što se direktno prenosi iz umetnika, odnosno izvođača, do slušaoca." kaže maestro Trbojević.

Mnogo puta domaći kompozitori poveravali su premijerno izvođenje upravo Trbojeviću, koji je na taj način postavljao osnovu kako neko delo treba da zvuči.

"Meni je uvek važno ono što je trajno, ono što traje, znate. Ovo je vek eksperimenata u velikom broju. Naravno da tu uvek ima i vrednosti koje tek treba otkriti. Šta će od toga ostati, stvar je bliže i dalje budućnosti", priznaje Dušan Trbojević.

Tokom karijere, Trbojević bavio se i pedagoškim radom, bio dirigent i član različitih kamernih sastava.

"Ono što sam postavio sebi kao cilj, kao delu života i delu moga bića, to se u osnovi nije promenilo ništa.", kaže pijanista.

Zapisi u okviru Antologije srpske klavirske muzike i Retrospektive su reprezentativni snimci i vredan dokument o našoj muzičkoj sceni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.