Pijani maturanti ležali na kolovozu

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijani maturanti ležali na kolovozu

Velike tuče, brojne povrede, mnogo alkohola, čak i blokada saobraćaja, obeležili majske maturske svečanosti u Nišu

Niš – Druga polovina ovogodišnjeg maja, kao i svih prethodnih godina, u Nišu je obeležena maturantskim svečanostima. Slave srednjoškolci, ali i "malomaturanti" – devojčice i dečaci koji su završili tek osnovnu školu. Odavno su svi hoteli, restorani i moteli rasprodati.

Maj 2007. godine doneo je Nišu sa maturskim slavljem i svečanostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i velike probleme. Tuče i incidente. Povređene. Potpuno neočekivano, zbog nemilih scena i događaja, morali su da reaguju nadležni u Policijskoj upravi u Nišu i zdravstvene službe i ustanove. Usred obeležavanja završetka školovanja, upućen je apel školama, samim učenicima i njihovim roditeljima, da malo više povedu računa o svemu, da se bolje organizuju i da slavlje privedu kraju na doličan način. sve je ipak u jednom trenutku izmaklo kontroli.– Incidenti na maturskom slavlju su se događali i ranije, ali nisu bili ovakvih razmera i morali smo da reagujemo. Do sada nije bilo tako ozbiljnih tuča kakve su zabeležene ove godine. Bile su među maturantima, između odeljenja, u školskim dvorištima, zbog nekih neraščišćenih odnosa među pojedincima, ali i na slavljima uglavnom prilikom težeg pijanstva. Nažalost, zbog povreda zadobijenih u tučama, pojedini maturanti nisu ni završavali svoje slavlje, već su morali u bolnice i hitnu pomoć. Policija je morala i da interveniše, ali i da protiv pojedinaca, za koje je utvrđeno da su bili vinovnici incidenata, podnese i prijave nadležnim sudskim organima – kaže za "Politiku" Bratislav Timotijević, rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije u Policijskoj upravi u Nišu.

Osim tuča, po kojima će se ovogodišnje maturske svečanosti pamtiti, jedan incident izdvojio se od ostalih u Nišu. Učenici, pa čak i učenice jedne srednje škole, toliko su se iznapijali na maturskoj proslavi, da su posle odlaska iz restorana, na putu do školskog dvorišta gde su nameravali da nastave druženje, u zoru svi odreda u maturskim odelima i svečanim haljinama polegali na kolovoz prometne ulice i blokirali saobraćaj. I zbog ovog i ovakvog incidenta morala je da interveniše policija, koja ih je jedva ubedila da ustanu, sklone se sa ulica i omoguće odvijanje saobraćaja.– Kontrole na samim maturskim svečanostima postoje. Tu budu i profesori i nastavnici, direktori škola, koji nastoje da ne dođe do incidenata i da sve protekne u najboljem redu. Problemi počinju kasnije, jer slavljenici ne odlaze kući, nastavljaju da kupuju alkohol u dragstorima i na kioscima i, naravno, prave ogromne probleme. Ostaju u alkoholisanom stanju u gradu, odlaze u školska dvorišta i, kako više nema kontrole nastavnika, prepušteni su sami sebi i, naravno, pijanstvu – ističe Bratislav Timotijević.

Zanimljivo je, navodi Timotijević, da je ove godine mnogo više "lufta" dato i tek svršenim osnovcima. Ranije su malu maturu slavili u školi, sa nastavnicima i roditeljima, a sada se i za njih masovno organizuju svečanosti u ugostiteljskim objektima. Čak su njihova slavlja produžena do četiri sata ujutru. A i oni su, kao i maturanti iz srednjih škola, produžavali "druženja" posle odlazaka iz restorana i kafana. Do zore...

Toma Todorović

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.