Petrović: Veliki potencijali Srbije

Izvor: RTS, 11.Maj.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Veliki potencijali Srbije

Srbija ima potencijale da višestruko poveća vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ukoliko se dobro organizuje, rekao ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da Srbija ima potencijale da višestruko poveća vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ukoliko se dobro organizuje.

Petrović je istakao da je naša zemlja prošle godine ostvarila istorijski izvoz hrane vredan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2,7 milijarde dolara, što je 500 miliona dolara više nego 2010. i milijardu dolara više nego 2009. godine.

"Imamo neverovatno veliki trend rasta", rekao je Petrović, ukazujući da je ranije Srbija beležila suficit od 1,3 milijardu dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom.

Na radnom sastanku "Stručno znanje za vaše imanje", Petrović je ukazao da je Holandija za trećinu veća od Vojvodine, ima lošije zemljište i manje sunčanih dana od Srbije, a pre dve godine je izvezla hrane u vrednosti od 63 milijarde dolara i dodao da Srbija može bolje.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu iz Srbije u 2011. bili su žuti kukuruz (422 miliona dolara), šećer (156,3 miliona dolara), malina rolend (101,6 miliona dolara), merkantilna pšenica (82,4 miliona dolara), jestivo suncokretovo ulje (81,6 miliona dolara), jabuke (62,1 miliona dolara) i pivo od slada (60,3 miliona dolara).

Tržište Evropske unije najveći je spoljnotrgovinski partner Srbije koji preuzima oko 50 odsto našeg ukupnog izvoza hrane, dok na tržište CEFTA otpada 41 odsto izvoza.

Zaposleni novi savetodavci

U Beogradu je potpisan ugovor o angažovanju novih 268 nezaposlenih diplomiranih inženjera poljoprivrede i tehnologije, čime je teritorija Srbije pokrivena tom vrstom usluge namenjene poljoprivrednim gazdinstvima.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović istakao je da će od danas svih 1.638 područja u Srbiji imati svog asistenta savetodavca, koji će poljoprivrednicima biti na raspolaganju za sve informacije u vezi proizvodnje i mera agrarne politike.

Stručnjaci će pomagati gazdinstvima da povećaju proizvodnju i profit, kao i da iskoriste sve subvencije koje su im na raspolaganju, objasnio je Petrović i dodao da će imati i kontrolnu ulogu.

Petrović je naglasio da mora da se zna gde će svaki dinar iz agrarnog budžeta biti potrošen i podsetio da je današnje potpisivanje ugovora deo velikog državnog projekta u okviru kog je u oktobru prošle godine angažman dobilo 1.500 nezaposlenih diplomiranih agronoma.

Ugovore je potpisalo 180 diplomiranih inženjera poljoprivrede i 88 tehnologa, koji će biti angažovani na godinu dana. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.