Petrović: Skupština Vojvodine ponovo o Statutu

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Skupština Vojvodine ponovo o Statutu

Skupština Vojvodine spremna je da do kraja meseca ponovo razmotri tekst Predloga statuta Vojvodine, izjavio je šef poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Vojvodinu" u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović rekao je da je Skupština Vojvodine spremna da do kraja meseca ponovo razmotri Predlog statuta Vojvodine.

Petrović je izjavio "Blicu" da bi u tekstu koji je pokrajinska skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usvojila u oktobru prošle godine moglo da dođe do "usaglašavnja nekih pravno-tehničkih pitanja".

I Predlog statuta Vojvodine i Zakon o nadležnostima pokrajine bili bi, prema njegovim rečima, potom upućeni Skupštini Srbije na usvajanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da autonomija Vojvodine može biti definisana isključivo u saglasju sa Ustavom Srbije, i poručio da ni Statut Vojvodine ni zakon o njenim nadležnostima neće moći da izlaze iz ustavnih okvira.

Predsednik Srbije je poručio da se varaju svi oni koji očekuju da autonomija Vojvodine sadrži elemente državotvornosti.

"Nikada neću podržati stvaranje paradržavnosti Vojvodine", istakao je predsednik Tadić, i dodao da nema povratka na autonomiju kakva je bila definisana u Ustavu iz 1974. godine.

Prema njegovim rečima, zakonodavna i sudska vlast moraju ostati u nadležnosti države, ali izvršna vlast treba u izvesnoj meri da bude decentralizovana.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče Tanjugu da je Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine usaglašen u radnoj grupi za izradu tog zakona, a da će narednih dana biti održan sastanak sa predstavnicima pokrajinske vlasti radi usaglašavanja svih stavova, pre nego što zakon bude konačno utvrđen.

Sa stanovišta radne grupe vlade zakon je završen, ali to ne znači da je kompletno završen rad na tom predlogu zakona, rekla je Malovićeva, koja je član te radne grupe.

"Očekujemo da narednih dana dođe do sastanka na kom će se apsolutno usaglasiti svi stavovi u pogledu zakona o utvrđivanju nadležnosti, a potom će se pristupiti njegovom usvajanju na nivou vlade i upućivanju u skupštinu", navela je ministarka pravde.

Snežana Malović je izrazila uverenje da će se taj zakon u skupštinskoj proceduri naći u toku leta, a najkasnije na jesen.

Malovićeva je objasnila da između predstavnika vlade i pokrajinske vlasti postoji "interaktivni odnos", u okviru koga se usaglašavaju i preciziraju određene odredbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.