Petrović:SAD podržavaju napore Srba

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović:SAD podržavaju napore Srba

Priština -- Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović izrazio je danas nezadovoljstvo zbog toga što je u Skupštini Kosova usvojen Nacrt zakona o opštim izborima na Kosovu.

Petrović i ministar za povratak Dalibor Jevtić su danas u Prištini razgovarali sa direktorom Kancelarije Stejt dipartmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatanom Murom i ambasadorkom SAD u Prištini Trejsi Džekobson.

On je kazao da su sagovornike iz SAD upoznali sa svojim stavom i da su im preneli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se usvajanjem takvog nacrta zakona

umanjuje značaj procesa integracije srpske, ali i drugih zajednica u kosovsko društvo.

"Ono što nas ohrabruje to je činjenica da SAD daju punu podršku našim zahtevima kako bi istrajali u našim naporima... A to naše istrajavanje je vezano i za taj nacrt zakona o izborima. Zatim, za pitanje rezervisanih mesta u parlamentu i za sve ono što je važno za dinamiku integracije srpske zajednice u kosovsko društvo", rekao je Petrović.

On je kazao da su sa Murom i Džekobson razgovarali i o pitanju specijalnog suda (za ratne zločine), mandatu EULEKS-a, bezbednosti, politici i novoformiranim opštinama srpske zajednice.

Ministar Jevtić je kazao da su oni upozorili Mura da će bez rezervisanih mesta u Skupštini Kosova u narednom mandatu, proces integracije nevećinskih zajednica unutar institucija Kosova - biti otežan.

Jevtić očekuje da će se kroz amadmane na Nacrt zakona o opštim izborima regulisati pitanje rezervisanih mesta.

On je kazao da su tokom razgovora sa Murom istakli i da će nemogućnost glasanja raseljenih lica otežati proces povratka na Kosovo i dodao da je to neprihvatljivo za srpsku zajednicu.

Nacrt zakona o opštim izborima na Kosovu, usvojen je juče posle prvog čitanja, a Petrović je naveo i da očekuje da će se kroz određene amandmane "umanjiti šteta koja je načinjena".

Na pitanje kakav stav će Samostalna liberalna stranka imati prema najavljenim amandmanima za Ustav Kosova u vezi osnivanja oružanih snaga Kosova, Petrović je odgovorio da trenutno prioritet SLS-a jeste zakon o opštim izborima, a nakon završetka tog zakona radiće se i na drugim zakonima koji doću na dnevni red.

Na pitanje da li ima nesporazuma u SLS-u, Petrović i Jevtić su odgovorili da je SLS najača srpska stranka na Kosovu i da nikada nije bila jedinstvenija nego što je sada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.