Petrović: Pozitivno predviđeno smanjenje deficita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Pozitivno predviđeno smanjenje deficita

BEOGRAD -

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je pozitivno što je Predlogom budžeta za 2013. predviđeno značajno smanjenje deficita, ali da nisu u potpunosti jasne mere kojima će biti smanjeni rashodi.

Ograđujući se napomenom da je Fiskalni savet dobio budžet pre nekoliko dana i da će tek dati detaljnu analizu, Petrović je rekao da je prvim uvidom ustanovljeno da je predviđeno ambiciozno smanjenje rashoda i da postoji rizik da li će taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plan biti ostvaren.

On je kao primer naveo da su od uključivanja sopstvenih prihoda budžetskih korisnika u centralni budžet predviđene uštede od 20 milijardi dinara, ali da se ne vide mere koje bi stajale iza takve uštede.

Govoreći na Rajfajzen privrednoj konferenciji, Petrović je ocenio da je pozitivno što je vlada ispoštovala zakonske rokove za donošenje budžeta.

Prema njegovim rečima, to nije formalna već suštinska stvar, jer ostavlja prostor da se Predlog budžeta temeljno analizira.

Smanjivanje budžetskog deficita u 2013. će naglo smanjiti tražnju i državnu i privatnu potrošnju, tako da izvor rasta mogu da budu samo investicije i neto izvoz, rekao je Petrović i dodao da je to dobar pravac, ali je presudan nivo kursa.

On je naveo da bi bilo opasno da Srbija u 2013. uđe sa nepromenjenim kursom iz ove godine, u kojoj je inflacija bila značajna, jer bi time ekonomiji bio odsečen jedini izvor rasta, a to je neto izvoz.

On je naveo i da će javni dug do kraja godine, biti između 62 i 63 odsto i da će pri ovakvom oštrom smanjenju, budžetskog deficita, on pasti na 50 odsto za tri do četiri godine. Petrović je istakao da država nema više prostora za zaduživanje, jer time ulazi u rizik od krize javnog duga.

Ocenjujući da će javni dug do kraja godine biti između 62 i 63 odsto i da će pri ovakvom oštrom smanjenju budžetskog deficita on pasti na 50 odsto za tri do četiri godine, Petrović je istakao da država nema više prostora za zaduživanje, jer time ulazi u rizik od krize javnog duga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dobro je smanjenje rashoda, ali su nejasne mere

Izvor: Beta, 30.Okt.2012

BEOGRAD, 30. oktobra 2012. (Beta) - Predsednik Fiskalanog saveta Pavle Petrović ocenio je u utorak da je pozitivno što je Vlada Srbije predložila prepolovljenje budžetskog deficita u 2013. godini, ali da su nejasn..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.