Petrohemija ipak nastavlja proizvodnju

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petrohemija" ipak nastavlja proizvodnju

Pančevačka "Petrohemija" neće obustaviti rad pošto je sa predstavnicima NIS-a dogovorena dalja isporuka sirovog benzina toj kompaniji, potvrdio državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Dušan Mrakić. Plan pomoći preduzeću sledeće sedmice pred Vladom, rekao Nebojša Ćirić. Dulić: Nema opasnosti od ekološke katastrofe.

Pošto je sa predstavnicima Naftne industrije Srbije dogovorena dalja isporuka sirovog benzina, pančevačka "Petrohemija" neće obustaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnju, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva energetike Dušan Mrakić.

Ministarstvo ekonomije je pre dve nedelje uputilo urgentnu pomoć od oko 70 miliona dinara za kupovinu primarnog benzina u "Petrohemiji", rekao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da je Vlada obezbedila sredstva za avans za buduću isporuku primarnog benzina pančevačkoj "Petrohemiji", što je bilo potrebno za nastavak proizvodnje i sprečavanje prestanka rada fabrike.

Dulić je rekao da će u toku sledeće sedmice Vlada Srbije nastojati da pronađe trajno rešenje za stabilno snabdevanje "Petrohemije" primarnih benzinom, kao i vraćanje dugova.

Ministar Dulić je upozorio da bi prestanak rada "Petrohemije" doveo i do zaustavljanja proizvodnje u pančevačkoj "Rafineriji".

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prati situaciju i u ovom trenutku ne postoji opasnost od bilo kakvog ekološkog akcidenta.

Ćirić je istakao da će operativni plan o pomoći "Petrohemiji" biti prosleđen Vladi sledeće nedelje, a da podrazumeva prodaju određenih delova "Petrohemije" kako bi se obezbedila sredstva za primarni benzin i vraćanje dugova.

Ministar rudarstva i energetike Dušan Mrakić rekao je da je NIS prihvatio da obezbedi dovoljne količine primarnog benzina za nastavak proizvodnje u "Petrohemiji", i dodao da se na taj način otvara mogućnost da se u narednom periodu nađe odgovarajuće rešenje za tu kompaniju.

Mrakić je istakao da su, iako "Petrohemija", kao privredni subjekt, nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, preduzete sve potrebne mere da ne dođe do prekida proizvodnje u toj kompaniji.

Ministarstvo energetike dogovorilo se sa NIS-om da pančevačkom kombinatu isporuči jednokratnu pomoć od 5.000 tona benzina.

Te količine dovoljne su tokom praznika, posle čega će početi pregovori o trajnijem rešenju dugovanja NIS-u.

Predstavnici pančevačke "Petrohemije" ranije su najavili da će od 17 sati obustaviti proizvodnju, jer u Vladi Srbije nije postignut dogovor o pomoći tom preduzeću da nastavi sa proizvodnjom i zapretili generalnim štrajkom u fabrici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslovodstva, sva tri sindikata i predstavnika grada Pančeva, generalni direktor "Petrohemije" Slobodan Adžić rekao je da nije postignut dogovor u Vladi da se toj kompaniji pomogne sa milion i po evra, da bi se obezbedila avansna isporuka pirolitičkog benzina iz NIS-a i nastavila proizvodnja.

Predsednik Samostalnog sindikata Miša Farago najavio je da će 18. maja početi generalni štrajk radnika i upozorio da će se radnici zatvoriti u fabriku i neće izlaziti dok god se ne daju odgovori na pitanja o kontinuitetu proizvodnje i privatizaciji "Petrohemije".

"Radnici ne smeju da budu socijalni slučajevi, to ne treba državi", rekao je Farago.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.