Petričić: Siledžija sa stadiona nas uči lepom ponašanju

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petričić: Siledžija sa stadiona nas uči lepom ponašanju

Izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića, koja je posle jednog dana uklonjena iz lazarevačke biblioteke, otvorena je u holu zgrade opštine Stari grad.

U znak podrške karikaturistima došao je veliki broj građana na tribinu pod nazivom "Koja je tvoja crvena linija" - solidarnost za Koraksa i Petričića danas. Izložbu organizuje "Novi optimizam". Među okupljenima su i urednici lista Danas, Dragoljub Petrović, i nedeljnika NIN, Milan Ćulibrk, pisac >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Filip David, reditelj Goran Marković, novinarke Danica Vučenić, Olja Bećković i brojne druge ličnosti iz javnog života.

Koraksić je rekao da se nije plašio nikada crtanja karikatura i zabrana, da to radi kako i diše. "Onog trenutka kad osetim da moram da iskažem nešto kroz karikaturu, ja ću to uraditi".

Govoreći o zabrani u Lazarevcu i Koraksovoj karikaturi iz Danasa, kaže da je iznenađen reakcijom vlasti. On ne misli da vlast treba da se vređa na to. "Sve njihove izjave gledam sa opuštenim stavom jer sam davno shvatio da sa te strane ne može da dođe nijedan ozbiljan savet, nijedna ozbiljna izjava i osećam se užasno kad shvatim, a opet smo po ko zna koji put ovih dana shvatili, kako nas jedan siledžija sa stadiona uči lepom ponašanju", rekao je Petričić.

Naše hrabrosti u ovakvoj situaciji nema bez hrabrosti urednika koji su to spremni da objave, istakao je Petričić.

Ćulibrk je zahvalio direktorki biblioteke u Lazarevcu koja ih je tu okupila, a zahvalio je i vlasti jer, kako kaže, da ona nije takva, ne bismo imali ovakve karikaturiste kakvi su Koraks i Petričić. Zahvalio se ministru Stefanoviću, koji je tužio NIN. Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da NIN, glavni urednik i autorka teksta nisu povredili čast i ugled ministra Nebojše Stefanovića tekstom "Stefanović: Glavni fantom Savamele".

"Moram da priznam da je on nama mnogo pomogao. Svaki put kad nas napadnu, nama skoči tiraž. Nekako mi je bilo strašno krivo kad smo pre tri, četiri nedelje objavili priču o ocu ministra Stefanovića čija je firma dobila dozvolu za trgovinu oružjem - da niko nije reagovao, to je za mene bila katastrofa, izgleda  da su izvukli određeni zaključak, kad god osete da je nešto škakljivo oni će preko toga da pređu i da preskoče", rekao je Ćulibrk. On je dodao da se od početka nadao da će videti Strazbur, a da sada čekaju da vide šta se dešava, jer je čitav proces vraćen u Apelacioni sud.

Istakao je da pružaju solidarnost Danasu da bi svi zajedno zadržali svoje poslove, jer je svestan da kad bi neki novinar dobio otkaz u NIN-u, nigde ga ne bi zaposlili u Srbiji, ili bi ga zaposlili u malom broju medija "koji kubure kao i mi". Ćulibrk, govoreći o stanju na medijskom tržištu, kaže da ono ne postoji, već postoji antitržište, gde novac dobijaju prorežimski tabloidi koji dobijaju na mesečnom nivou po 100, 200 hiljada evra. U takvom ambijentu mi smo spremni i dalje da trčimo, pa dokle možemo, kaže Ćulibrk.

Imao sam nameru da objavljujem oglase najvećih oglašivača, koji nisu plaćeni i da ih držim dok se ne jave da predoče da nisu platili, a onda da im kažem - hoću da skinem, al' kad platiš - to je rešenje, navodi urednik NIN-a.

Urednik Danasa kaže da su i na kiosku sakriveni iza tabloida, da se mora kopati do njih.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U Beogradu otvorena izložba karikatura Petričića i Koraksića. ...

Izvor: Beta, 22.Nov.2018

U prostorijama beogradske opštine Stari grad večeras je otvorena izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića koji su poručili da će se za slobodu govora i mišljenja "boriti do smrti".Izložbu je, u punom holu opštine Stari grad, otvorio karikaturista Marko Somborac koji...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.