Petković: Samo Direktorat Sever može da deluje na severu KiM

Izvor: B92, 22.Avg.2022, 07:15

Petković: Samo Direktorat Sever može da deluje na severu KiM

Nova provokacija iz Prištine koja se tiče delovanja privremenih prištinskih institucija.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da izjava minista unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da kosovska policija ima pravo delovanja i na severu pokrajine jedino može da se odnosi na policijski Direktorat Sever, koji po Briselskom sporazumu čini 95 odsto Srba.

Petković je na Tviteru naveo da je problem to što Svečlja nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije priznao to pravo srpskom policijskom Direktoratu-Sever koji je uvek preskakao.

"Umesto toga, PR je uvek slala na sever ROSU, do zuba naoružane jedinice u oklopnim vozilima koje tamo mogu samo uz saglasnost KFOR i četiri gradonačelnika sa severa, po sporazumu iz 2013. A šalju ih da otmu sever, proteraju Srbe, zaustave lekove, maltretiraju goloruk narod. Neće proći", napisao je Petković.

Svečlja je juče na Tviteru napisao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako tvrdi, "lagao" da kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da idu na sever bez saglasnosti četiri gradonacelnika sa severa i NATO.

On je naveo da je kosovska policija ovlašćena da "obezbedi vladavinu zakona i bezbednost za sve građane širom Kosova".

„Miloševićev ministar propagande, Vučić, lagao je na današnjoj konferenciji za novinare o kosovskoj policiji. Obaveza iz prošlosti da Vojska Kosova ne može da udje na sever bez saglasnosti KFOR-a je namerno izvrnuta. Kosovska policija je ovlašćena da obezbedi vladavinu zakona i sigurnosti za sve gradjane širom Kosova“, napisao je Svečlja na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je juče NATO da prekine upade specijalnih kosovskih jedinica na sever Kosova i da počnu da primenjuju sporazume koje su sami potpisali.

Vučić je u obraćanju građanima, pored ostalog, rekao da je sam generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio da postoji jasan dogovor o pokretima prema severu, a koji je kako je istakao Priština više puta prekršila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.