Peti dan kulja lava iz vulkana na La Palmi

Izvor: B92, 23.Sep.2021, 12:58

Peti dan kulja lava iz vulkana na La Palmi

LA Palma -- Vulkan Kumbre Vijeha na Kanarskom ostrvu La Palma i jutros je izbacivao lavu, dok toksični pepeo prekriva okolinu.

Peti dan lava teče niz padine vulkana i ruši sve pred sobom, mada sporije nego prethodnih dana, a do sada je uništeno blizu 200 privatnih i javnih objekata i veća površina poljoprivrednog zemljišta, dok je hiljade ljudi privremeno evakuisano, prenosi Rojters.

Portal za nekretnine Idealista procenio je da je vulkan do sada uništio imovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednu oko 87 miliona evra.

Očekuje se da će se oblak sumpor dioksida, koji je prouzrokovala erupcija vulkana, u narednim satima pomeriti na istok iznad ostatka Kanarskog arhipelaga, Iberijskog poluostrva i Mediterana.

La Palma je bila u stanju visoke pripravnosti nakon što je za nedelju dana zabeleženo više od 22.000 potresa u Kumbre Vijehi, lancu vulkana koji je poslednji put imao erupciju 1971. godine i jedan je od najaktivnijih vulkanskih regiona na Kanarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.