Izvor: B92, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petar Poljanić: Na Dubrovnik palo 1.056 granata

Hag -- Bivši gradonačelnik Dubrovnika Petar Poljanić, svedočio je u sredu u Hagu, u nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću, javlja iz Haga sepcijalni dopisnik RTV B92 Ljubica Gojgić. Poljanić je izjavio da cilj opsade i granatiranja Dubrovnika bio pokušaj formiranja Velike Srbije sa granicom u Karlobagu.

Poljanić je izjavio je cilj napadača, koje je identifikovao kao srbo-crnogorsku vojsku, bila restauracija Dubrovačke republike. Granatiranje grada trajalo je od 1. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oktobra 1991. do avgusta 1995. godine, rekao je Poljanić tvrdeći da je u tom periodu na grad palo 1.056 granata. On je izjavio da su brojni stanovnici dubrovačke regije u to vreme napuštali svoje domove, a da je oko 450, uglavnom civila, koji to nisu uspeli zarobljeno i držano u zatvoru u Morinju u Crnoj Gori i kampu Bileća u Hercegovini. Poljanić je optužio jugoslovensku vojsku za pljačku i uništavanje imovine, naročito na području Konavla i Župe dubrovačke.

Poljanić je izjavio da mu je, prilikom jednog susreta admiral Miodrag Jokić, inače pred Tribunalom optužen za zločine počinjene oko Dubrovnika, rekao da se u gradu nalazi 7.000 terorista, plaćenika i Kurda. Poljanić je rekao da je još tada negirao takve tvrdnje jer, kako je objasnio, u Starom gradu nije bilo ni vojnih objekata ni vojnika hrvatske vojske, ali da ga Jokić nije slušao i da je "išao dalje". Petar Poljanić je danas hrvatski konzul u Kotoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.