Pet osoba uhapšeno u istrazi terorizma

Izvor: Southeast European Times, 18.Okt.2012, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet osoba uhapšeno u istrazi terorizma

Hapšenjem osoba za koje se veruje da su povezane sa terorističkim aktivnostima, BiH dokazuje da zauzima ozbiljan pristup problemu javne bezbednosti u zemlji i svetu.

18/10/2012

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 18.10.2012.

Jednomesečna akcija praćenja ljudi osumnjičenih za povezanost sa terorizmom u Bosni i Hercegovini (BiH) završena je hapšenjem više osoba.

„U pitanju su osobe koje se dovode u vezu sa terorizmom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << a koje su uhapšene u četiri kantona. Zbog prikupljanja materijalnih dokaza izvršen je pretres objekata koje su te osobe koristile“, rekla je portparolka Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Željka Kujundžija.

Hapšenja je izvršila SIPA, u saradnji sa Obaveštajno bezbednosnom agencijom BiH i operativnom grupom za borbu protiv terorizma. Operacija je sprovedena na osnovu naloga Tužilaštva BiH i suda, u skladu sa obavezama koje proizlaze iz strategije za sprečavanje terorizma.

„Uhapšene osobe su javno podsticale na terorističke aktivnosti, zbog čega će se ovim slučajem dalje baviti Tužilaštvo BiH“, navodi se u saopštenju SIPA.

Među uhapšenima su Bilal Bosnić iz Bihaća, u zapadnoj Bosni, koji je opisan kao lider terorista u Bosni koji otvoreno poziva na sveti rat džihad. On je sledbenik konzervativnog učenja islama (salafizma) i zagovara mržnju na račun SAD i Zapada.

Hapšenja su usledila posle pretresa koji je Federalna policija Australije izvršila u Islamskom centru Al Furkan u Melburnu, koji je doveo do hapšenja više osoba i zaplene dokumenata koja su pokazala da je planiran napad u BiH.

Dušanka Majkić, predsednica Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost u Parlamentarnoj skupštini BiH, izjavila je za beogradske Večernje novosti da su nedavni pretresi „ohrabrujući“.

„Analize pokazuju da je [BiH] postala Meka za pokrete umešane u terorizam. Ni u jednom trenutku nije bilo pokušaja da se utvrdi ko je aktivan u nekim stranim ambasadama i verskim objektima u Bosni i ko finansira te aktivnosti“, rekla je ona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.