Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet filmova koje treba da pogledate u aprilu

Pravi ljubitelji filmova znaju kakav je osjećaj radovati se i očekivati izlazak nekog novog filma. Filmofile očekuje stvarno bogata godina, jer nam stižu najuzbudljivija filmska ostvarenja u kojima se pojavljuju najveća imena svjetskog glumišta. A april u koji smo tek ušli donosi pregršt novih naslova.

Britanski režiser Terens Dejvis prikazom pjesnikinje Emili Dikinson donosi nešto što "Njujorker" opisuje kao "apsolutno remek-djelo" i "hitno izlivanje nakupljene kreativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << energije".

Sintija Nikson glumi u drami koja je i proslava kreativnog duha i dirljiv podsjetnik svoje krhkosti iako prikazuje život koji naizgled nije bio pun dešavanja, otkriva vatrenu, strastvenu figuru koja je preispitivala svaki aspekt patrijarhalnog društva u kom je živjela.

Emili Dikinson koju igra postiže više od direktnog prepričavanja pjesnikinjinog života, ona stvara njen unutrašnji svijet.

Sada kada su Dom i Leti na medenom mjesecu, Brajan i Mia u penziji - a ostatak ekipe oslobođen - svi prividno donekle vode normalan život. Ali kada tajanstvena žena uvede Doma u svijet kriminala, on ne pronalazi način da izađe i izdaje sve koji su mu bliski. Svi će se suočiti s iskušenjima kao nikada dosad. Od obala Kube i ulica Njujorka do ledenih ravnica arktičkog Barencovog mora, elitna snaga će pokušati zaustaviti anarhiste i dovesti kući čovjeka koji je stvorio njihovu porodicu.

En Hatavej glumi u ovom filmu koji kritičari opisuju kao "film toliko čudan da njegovo samo postojanje izgleda kao čudo. Ova niskobudžetna komedija o čudovištima je potpuno šašava, satirična i čudesna".

Načo Vigalondo piše i režira ovo ostvarenje u kojem je, kako ističe, uspio natjerati En Hatavej da napusti svoju ukočenu ličnost.

"'Colossal' je jedan od onih filmova s količinom kreativnosti koju neki režiseri ne stvore za vrijeme cijelog života", sudeći po sajtu RogerEbert.

Ovaj dokumentarac o timu NASA koji je poveo rane astronaute SAD u svemir kombinuje arhivirane snimke s intervjuima. Osnivač centra za kontrolu misija, zapovjednici letova i sami istraživači svemira se prisjećaju letova na Merkur, "Apollo 1" i slijetanja na Mjesec. Film otkriva doprinos ljudi, uključujući i studente koji samo što su izašli sa univerziteta i vojnika koji su iskusili služenje u vojsci.

Ovaj niskobudžetni anime film ne prestaje da intrigira još od prvog trejlera, a postao je i najviše rastući japanski film u istoriji. Kako god, režiseru Makotou Shinkaiu nije prijatno da njegova nadnaravna ljubavna priča koja pomjera vrijeme ima toliki uspjeh.

"Nije zdravo. Mislim da ga ne treba više ljudi vidjeti", rekao je ovaj režiser za "South China Morning Post".

Marko Kermode iz časopisa "The Observer" tvrdi da je "ova vrišteća, srceparajuća, anime avantura čudovište". Sudeći po časopisu "The Independent", Shinkai uspijeva da kombinuje romantiku, politiku polova, sagu o misiji, priču o adolescentima i putovanje kroz vrijeme dok se obazire na postfukušimske strahove od katastrofa.

(BBC)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.