Izvor: Politika, 02.Jun.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Peščanik“ optužuje Megatrend za obaranje sajta

Jedinstvena IP adresa s koje je napadnut sajt vodi do servera na ovom privatnom univerzitetu, ali rektor dr Mića Jovanović negira navode i tvrdi da oni nemaju potrebnu tehnologiju za to

Portal „Peščanik” juče je optužio Univerzitet Megatrend da je obarao njihov internet sajt zato što je objavio tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Ove optužbe rektor Megatrenda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nazvao „još jednom u nizu laži”: „Megatrend ne obara ’Peščanik’, nije to naš stil, niti imamo potrebnu tehnologiju za to. Tačno je da je naš univerzitet moćan što se tiče IT, ali, da bi se oborio sajt, potrebna je tehnologija koja je raspoređena planetarno, a Megatrend to nema”, izjavio je za dr Mića Jovanović.

„Peščanik“ je otežano funkcionisao u nedelju u popodnevnim satima, da bi uveče bio potpuno nedostupan. Od juče je ponovo u funkciji, a njegova urednica Svetlana Lukić izjavila je za agenciju Beta da je sajt bio meta hakerskog napada. Objavili su da je napad na njih izvršen sa servera Univerziteta Megatrend.

„217.24.24.185 je jedinstvena IP adresa sa koje je u vreme najtežeg napada na sajt svake sekunde slato na desetine ’zahteva’ prema ’Peščanikovom’ serveru, usled čega je sadržaj sajta povremeno bio nedostupan čitaocima.Host ove IP adrese je server sa takođe jedinstvenom adresomfa-srv.megatrend.edu.rs.”, objavljeno je na portalu.

Milica Jovanović u tekstu na „Peščaniku“ navodi da je napad izvršen takozvanimsloulorisiDoSakcijama u nedelju 1. juna, da je trajao i juče manjim intenzitetom, ali da je za razliku od prethodnog dana, kada je išao pre svega sa Megatrendovog servera, iz Srbije i nešto malo iz komšiluka, juče bio razuđen pa su udari stizali iz Kanade, Češke itd., dok se za napade iz Srbije umesto Megatrendovog servera koristioproksi Akademske mreže Srbije.

Sibin Grašić, sistem administrator u jednoj privatnoj veb-hosting kompaniji, kaže da se saobraćaj prilikom DoS napada razlikuje od običnog saobraćaja.

„Bilo je i glasina da su oni sami ugasili sajt.U slučaju da je sajt ugašen, server bi momentalno vratio obaveštenje da je sajt nedostupan. Da je pao zbog velikog broja poseta, to bi se drugačije manifestovalo, na primer porukom da nije moguće povezivanje sa bazom podataka ili parcijalnim učitavanjem sajta. Ovo što smo videli u velikoj meri ukazuje na DDoS napad“, kaže Grašić.

DoS napad i DDoS (Distributed Denial of service) napad je pokušaj napadača da učini računar nedostupnim korisnicima kojima je on namenjen. Upraksi to najčešće znači bombardovanje nekog servera velikim brojem zahteva sa nekoliko stotina hiljada računara sve dok se ne zaguši i ne uspori do te mere da posetioci više ne mogu da otvore stranicu.

----------------------------------------------

MUP pokreće istragu

„Peščanik“ navodi da se redakciji javio načelnik odeljenja za visokotehnološki kriminal Saša Živanović i naveo da neće čekati tužbu „Peščanika“, već će prema nadležnosti pokrenuti istragu o napadima.

J. K. – S. G.

objavljeno: 03.06.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.