Peru: Drevna solarna opservatorija deo svetske baštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2021, 16:35

Peru: Drevna solarna opservatorija deo svetske baštine

Najstarija solarna opservatorija u Americi dobila je status Uneskove svetske baštine i proglašena "remek-delom ljudskog stvaralačkog genija".

Arheološka ruševina Čankilo stara je 2.300 godina, nalazi se u pustinjskoj dolini na severu Perua i jedna je od 13 novih globalnih nalazišta dodatih na listu spomenika kulture Uneska, piše Gardijan.

Trinaest kula koje se poravnavaju na grebenu, najpoznatija su karakteristika drevnog nalazišta koje datira između 250 i 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina pre nove ere.

Kule su funkcionisale kao kalendar, koristeći sunčeve lukove u izlasku i zalasku kako bi obeležili ne samo ravnodnevnice, već precizno odredili doba godine u roku od jednog ili dva dana.

Lokalitet uključuje i impozantni kompleks na vrhu brda sa trostrukim zidovima, poznat kao Utvrđeni hram, smešten u neplodnom pejzažu doline reke Casme.

Ivan Gezi, direktor programa Čankilo rekao je za Gardijan da, iako je "bio preplavljen emocijama" nije se iznenadio što je Unesko proglasila Čankilo dostojnim uvrštavanja na listu.

"To je jedina opservatorija iz drevnog sveta za koju znamo da je kompletan godišnji solarni kalendar", rekao je Gezi.

"Kule su postavljene na takav način da se tačno podudaraju sa kretanjem sunca tokom cele sezonske godine sa dve vrlo dobro definisane tačke gledanja. Ovo nema paralelu nigde u Americi i svetu", komentarisao je Gezi.

Čankilo je treće peruansko nalazište koje je ovog veka dodato na listu svetske baštine Uneska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Drevna solarna opservatorija dio svjetske baštine Unesko

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2021

Najstarija solarna opservatorija u Americi dobila je status Uneskove svjetske baštine i proglašena "remek-djelom ljudskog stvaralačkog genija".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.