Penzioneri laka meta: Kako ih varaju trgovci

Izvor: Mondo, 15.Nov.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri laka meta: Kako ih varaju trgovci

Reč je o prevari koja je, posebno u Vojvodini, uzela maha, tvrde u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

Foto: Guliver/getty images, Thinkstock

 Penzioneri su poslednjih meseci najčešće žrtve trgovaca koji na prezentacijama prodaju proizvode sa, navodno, zdravstvenim efektima, i to po cenama koje prevazilaze tržišne.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije apeluju na kupce da se dobro informišu pre nego što pristanu na kupovinu proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << van poslovnih prostorija.

“Kada dođu na prezentaciju, nude im masažere ili magnete koji će im pomoći, odnosno olakšati kretanje i poboljšati cirkulaciju. Poveruju u priču i pristaju da potpišu kreditni ugovor o plaćanju proizvoda koji koštaju i do 900 evra. Inače, trgovci zahtevaju od njih da tokom prezentacije plate i određeni deo odmah i plate gotovinom”. kažu u NOPS-u.

Naime, građani koji su se žalili ovoj organizaciji, tek po isprobavanju proizvoda shvatili su da proizvod nema karakteristike koje su navedene i niko od onih, koji su pokušali da kontaktiraju trgovca i vrate naručenu robu, nije u tome uspeo.

BIZARNO! Kako je devojka ojadila penzionere u Boru

"Trgovac odbija da prihvati reklamaciju. Uvidom u dokumenataciju koju nam dostave primećujemo velike nepravilnosti, pre svega što im prilikom kupovine nije priložen i obrazac za odustanak od ugovora na koji potrošač ima pravo po zakonu. "

Prema važećim propisima popunjavanjem ovog obrasca kupaci u roku od 14 dana ima pravo da, bez navođenja razloga, odustane od kupovine. Sa druge strane proizvodi se isporučuju bez uputstva za upotrebu, što takođe ukazuje na prevaru”, kažu za “Politiku” u NOPS-u.

Inače, u slučaju da trgovci koji robu prodaju van poslovnih prostorija ne dostave ovaj obrazac, kupac ima pravo da od ugovora o kupovini odustane u roku od godinu dana.

Varali starice: Na ruletu im uzimali ušteđevinu

”Najvažnije od svega je da prilikom potpisivanja ugovora detaljno pročitaju svaki član, jer se dešava da trgovac u ugovoru naznači da je ugovor o odustanku od kupovine dostavljen kupcu, iako nije, a potrošač koji potpiše takav ugovor uskraćuje svoje pravo da se odrekne ove kupovine u roku od jedne godine, ukoliko nije zadovoljan.

Kako je navedeno na sajtu Ministrarstva trgovine, pod prodajom van poslovnih prostorija podrazumevaju se situacije kad ugovor o prodaji zaključe trgovac i potrošač, van poslovnog prostora trgovca. Najčešće je reč o prodaji na promocijama (npr. u restoranima), ličnim nuđenjem prilikom posete potrošaču u njegovom domu ili na njegovom radnom mestu.

”Kod ove vrste kupovina potrošač ima pravo da odustane u roku od 14 dana od dana kada je potpisao porudžbenicu ili ugovor. Porudžbenica mora da sadrži obrazac za odustanak od ugovora, a pre zaključenja ugovora trgovac je dužan da potrošača obavesti o pravu da odustane od kupovine. U ovom slučaju potrošač vraća robu, bez mogućnosti da zahteva neku dodatnu naknadu troškova, kao što je na primer, određeni procenat od cene koju je platio”, navode za “Politiku” u resornom ministarstvu.

Tako je, navodi list, jedna žena kupila prostirku od memorijske pene po ceni od 614 evra, platila je i učešće, potpisala porudžbenicu, a kada je mnesec dana kasnije shvatila da je ušla u nerazumno skupu kupovinu i pokušala da odustane, naišla je na nerazumevanje trgovca. U odgovoru je bilo navedeno da ta firma dan nakon kupovine već stupila u konktakt sa Republilkim fondom za penzijsko i invalidsko osigranje I da će ugovorene rate biti prosleđivane sa njenog računa na račun ove firme. Trgovac joj je zapretio i da će u slučaju da se predomisli morati da isplati 25 odsto od ukupne vrednosti porudžbine.

U NOPS-u savetuju kupce da budu obazrivi i da se ne odluju za ovakve kupovoine na brzinu, da ne nasedaju na priče slatkorečivih trgovaca i da se u krajnjem slučaju pre kupovine informišu kod potrošačkih organizacija o svojim pravima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.