Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioner zaveštao kuću dečjem vrtiću

Hase - Penzioner Milan Mašanović, koji živi u semberskom selu Hase, odlučio je da testamentom pokloni kuću sa okućnicom Dečjem vrtiću „Čika Jova Zmaj". Milan je kuću nasledio od svojih roditelja. Njegova namera i želja da u kući borave deca predškolskog uzrasta prihvaćena je i na sednici Upravnog odbora ove predškolske ustanove.

Direktor Dečjeg vrtića „Čika Jova Zmaj" Drago Đurić kaže da je testamentom sve definisano.

- Kuća se poklanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obdaništu na period od 99 godina, sa osnovnom namenom da u njoj borave deca predškolskog uzrasta i da se sa vaspitačima realizuje program za taj uzrast. Imajući u vidu neobičan gest ovog našeg sugrađanina i činjenicu da je u tom naselju značajno povećan broj stanovnika, odlučili smo da prihvatimo poklon koji nam se nudi. Milan je postavio samo jedan uslov, da se na ulazu kuće postavi ploča na kojoj će biti ispisano da je reč o zadužbini-poklonu Milana (Jovana) Mašanovića. Naravno, neke sitnice i detalji koji su vezani za njegov život biće sačuvani u kući, kako bi podsećali na njega i njegovu porodicu sve one koji budu u prilici da borave u toj kući - kaže Đurić.

Milan kaže da je pre rata živeo u Mirkovcima kod Vinkovaca, u Hrvatskoj. Ratne okolnosti i njega su dovele u zavičaj. Deca i unučad su krenuli svojim putem. Sin sa svojom porodicom ostao je da živi u Mirkovcima, kćerka sa svojom porodicom živi u Beogradu.

- Volim decu. Dugo sam razmišljao da li da kuću poklonim svojoj unuki Jovani ili da ostavim zadužbinarski poklon obdaništu u Bijeljini. Prevagnulo je ovo drugo. Kad vidim svakog dana decu koja idu u školu, koja me pozdravljaju i često zamole da im uberem jabuku iz svoga dvorišta, onda osetim neodoljivu potrebu da i ja nešto učinim za decu. Hase postaju veliko naselje i nemaju objekat za vrtić. Neka ovo bude nešto što će deca koristiti i u čemu će uživati. Uz malo sredstava ovaj prostor se može oplemeniti i prilagoditi za tu namenu - kaže Milan Mašanović.

Mašanovićevo imanje, prema trenutnim tržišnim kretanjima nekretnina u Bijeljini, procenjuje se na više od stotinu hiljada maraka. Njegov gest je za svaku pohvalu, a ovaj primer mogli bi da slede i drugi Bijeljinci, koji dobro znaju da su deca najveća investicija i najveća vrednost.

Advokat osnovao fond za najbolje đake

Nedavno se i poznati bijeljinski advokat Miodrag Stojanović upisao na listu zadužbinara, odlučivši da sa svojom porodicom formira poseban fond za najbolje učenike bijeljinske gimnazije „Filip Višnjić". Uloživši početna sredstva od deset hiljada evra, Stojanović je pokazao da još uvek ima ljudi na ovim prostorima koji znaju šta su to prave vrednosti jednog društva i na čemu se temelje uspesi svake društvene zajednice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.