Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekaru „Dva brata” progutao plamen mržnje

U somborskom naselju Selenča pekara čiji je vlasnik Albanac Albert Kerhani, izgorela u požaru. – I ranije na meti napadača, počinioci nisu pronađeni

 Sombor – Pekara „Dva brata”, u vlasništvu porodice Kerhani u naselju Selenča, potpuno je uništena u požaru podmetnutom juče u ranim jutarnjim časovima. Samo zahvaljujući prisebnosti Alberta Kerhanija koji je na vreme izveo porodicu i radnike iz pekare u prizemlju porodične kuće, niko nije povređen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Na zgarištu pekare, iznad koje su od gareži crni zidovi kuće do čijih prozora je plamen stizao, Albert jedva nalazi snage da govori. Izvinjava se što ne uspeva da potisne emocije. Očiju podbulih od nespavanja i suza, zove brata Stipana da ga odmeni. U kuću su se vratili njegova devetomesečna beba i žena, i hteo bi da bude sa njima. Tu je i otac Ilija koji je porodični posao prepustio naslednicima.

Oko 1.30 časova, dok se spremao da ode na posao u pekaru u prizemlju, Albert je čuo prasak stakla. Odmah je pozvao policiju. Zatim je težak miris paljevine ispunio vazduh. Albert je iz kuće izveo članove porodice i troje radnika iz pekare. Policija je brzo stigla, za njima i vatrogasci, ali bilo je prekasno. Vatra, izazvana verovatno nekom vrstom Molotovljevog koktela progutala je unutrašnjost lokala. Požar je obuzdavan više od pola časa.

– Nije ovo prvi put da su nam napadnute pekare. Paljene su 2004, pa opet 2008. Te godine je ispred naše pekare „Centar” jedna grupa ljudi delila hleb samo da građani ne bi kupovali od nas. Razumeli smo da je to reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova, neki pojedinci su ljuti, pa na nama to iskaljuju, iako su naša deca treća generacija Somboraca. Naša porodica u Somboru živi 50 godina – priča nam Stipan. Ono o čemu nerado govori jeste da taj slučaj nikada nije dobio sudski epilog.

– Član sam sportskog društva, evo za večeras je zakazano kuvanje paprikaša, mi imamo mnogo prijatelja – govori Stipan.

Potvrda njegovih reči vidljiva je svakog trenutka, ne samo što iz njihove kuće izlaze prijatelji koji su došli da im se nađu u nevolji, već i u reakciji prolaznika.

– Ako ti treba peska ili šljunka samo dođi, znaš gde sam, to je ono sa čim mogu da pomognem – kaže dok se rukuje sa Stipanom jedan od komšija. Marija Mihaljević satima je stajala ispred zgarišta. Rekla nam je da je kao penzionerka povremeno ovde i radila da dopuni kućni budžet. U naselju Selenča komšije ne prestaju da dolaze pred pekaru, zastajkuju, pozdravljaju porodicu i s nevericom gledaju štetu koja je napravljena.

– Ovako je celo jutro, neprestano nam zvoni telefon, zovu prijatelji, komšije, poslovni partneri... Ovo jeste naša nevolja, ali osećamo da nismo sami – kaže Stipan i navodi da su im gradske službe ponudile pomoć.

Na zvaničnom sajtu grada saopšteno je da je Gradsko veće osudilo po svemu sudeći podmetnuti požar u pekari „Dva brata”. Tim povodom Čaba Sakač, član Gradskog veća zadužen za zaštitu prava nacionalnih manjina pozvao je nadležne organe da preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali. „Grad Sombor učiniće sve da ga i dalje karakterišu tolerancija, mir i bratstvo”, naveo je Sakač.

----------------------------------

Bomba na pekaru u Staroj Pazovi

U Staroj Pazovi je juče ujutru bačena bomba na pekaru „Milenijum” čiji je vlasnik Albanac Albon Balaj. Prethodno je u izlog pekare pucano iz vatrenog oružja iz automobila u pokretu, prenose lokalni mediji koji navode da je istraga u toku. Radio-televizija Stara Pazova prenosi da su se u trenutku napada u prostoriji gde je proizvodni pogon nalazile dve osobe i da niko nije povređen.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.