Pečenković: Bosnić idejni vođa vehabija u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Apr.2015, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pečenković: Bosnić idejni vođa vehabija u BiH

SARAJEVO - Husein Bilal Bosnić je idejni vođa vehabijske zajednice u BiH, kazao je danas Dino Pečenković, jedan od svjedoka Tužilaštva BiH u procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Bosnića.

Pečenković je tokom suđenja u Sudu BiH potvrdio da je Bosnić, koji je optužen za javno podstrekivanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe, veliki autoritet na području Bosanske Krajine.

Na pitanje sudije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Amele Huskić kakva je to rušilačka ideologija, on je odgovorio da je "riječ o ideji da svijet treba osloboditi od nevjernika" i da oni, misleći na one poput Bosnića, "treba da vladaju svijetom".

Tokom ispitivanja tužioca Dubravka Čampare, Pečenković je ispričao da je skupa sa svojim roditeljima i dvojicom braće prije nekoliko godina iz Bihaća otišao u Gornju Maoču, gdje su jedno vrijeme i živjeli i gdje su mogli, kako je rekao, lakše prakticirati vjeru.

Na upit tužioca kako je izgledala ta zajednica, svjedok je odgovorio: "To je bila kao manja komuna. Ljudi su tu dobrovoljno živjeli. Tad je tu bio i Nusret Imamović, vodio je selo. Čuo sam i da je on u Siriji, ali ne znam".

Potvrdio je da su njegov otac i dvojica braće išli na druženje kod Bosnića u Bužim, koji, prema njegovom mišljenju, podržava i priznaje IS.

Na upit advokata Adila Loze, na osnovu čega je stekao takav zaključak, svjedok je odgovorio: "Na osnovu ideologije koju propagira vaš branjenik. To je radikalna ideologija, koja nije zdrava za društvo, rušilačka, štetna po svojim idejama..."

Optuženi Bosnić je svjedoka upitao da li zna šta znači riječ vehabija, na šta je Pečenković odgovorio: "To je žargonski izraz za tu vrstu muslimana".

Pečenković, koji je tri mjeseca proveo u pritvoru zbog istrage koja se sprovodila protiv njega u sklopu predmeta koji je vođen protiv Mevlida Jašarevića, rekao je da je cijela njegova porodica u sirijskom gradu Halepu, te da se s njima povremeno čuje.

Dodao je da sada živi sam u Bihaću, jer je cijela njegova porodica otišla u Halep. S roditeljima se posljednji put čuo prije nekoliko mjeseci.

Pečenković je rekao da je otac bio ranjen i da ne zna da li je vojno aktivan. Dodao je da je odbio poziv roditelja da dođe u Siriju i da ne vjeruje da će se oni vratiti u BiH.

Danas je trebalo da svjedoče tri svjedoka, a Pečenkovića je privela sudska policija. Suđenje se nastavlja 22. aprila saslušanjem novih svjedoka.

Prema optužnici, Bosniću se na teret stavlja da je tokom 2013. i 2014 "kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području BiH van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.