Pazi, umetnost ne ujeda Nikole Džafa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2010, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pazi, umetnost ne ujeda" Nikole Džafa

BEOGRAD -

Izložba radova umetnika Nikole Džafa, pod nazivom "Pazi, umetnost ne ujeda", koja nudi ideju da se umetnost doživljava dodirom i drugim čulima, biće otvorena sutra u Galeriji "Ozon", najavila je ta kulturna ustanova.

Ova postavka je namenjena slepim, slabovidim i slepim kod očiju. Objekti i slike su za dodirivanje, a načinjeni su od krzna, perja, krljušti, kose, a koristi se i Brajevo pismo.

Neobičnost ove izložbe je u tome što će umetnik doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poveze za oči, koje će posetioci morati da stave i dožive ovu postavku kao slepe osobe, rekli su Tanjugu u Galeriji "Ozon".

Od posetilaca se "zahteva" da eksponate istražuju dodirom, bez ustručavanja, a cilj ovog projekta je višestruk: tolerancija i dijalog, poboljšanje kvaliteta života osoba s hendikepom, suživot.

Džafo je rođen 1950. godine u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Od 1990. godine manje se bavi slikarstvom, a postaje aktivan u borbi za društvene vrednosti i umetnički dignitet.

On je idejni tvorac i pokretač grupe "Led art" (1993), sa kojom kreira i realizuje više od 30 projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995) i Multimedijalnog centra "Led art" u Novom Sadu (2000).

Izložba će biti otvorena do 20. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.