Paunović: U državnoj službi većinu čine žene

Izvor: Mondo, 08.Mar.2017, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: U državnoj službi većinu čine žene

Žene čine 62,24% od ukupnog broja državnih službenika, a na rukovodećim izvršilačkim mestima je čak 53,23% žena, tvrdi direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Foto: Youtube/PrintScreen Suzana Paunović

Povodom Međunarodnog dana žena direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava poručila je da je važno otvoreno govoriti o pravima žena i problemima sa kojima se suočavaju.

"Važno je da svakog dana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godini govorimo o ostvarenom napretku i načinu očuvanja dostignutih standarda, ali je i podjednako važno da otvoreno govorimo o problemima sa kojima se suočavaju žene u našem društvu", navela je Paunović.

Paunović kaže da je u poslednjih nekoliko godina dosta urađeno na povećanju zastupljenosti žena u organima javne vlasti.

"Žene čine 62,24% od ukupnog broja državnih službenika. Na rukovodećim izvršilačkim mestima je 53,23% žena, a 45% radnih mesta pripada ženama koje su na položaju. Moramo još dosta da radimo kako bi se povećao broj žena u jedinicama lokalne samouprave, posebno žena donosilaca odluka od značaja za lokalnu zajednicu", navodi se u saopštenju.

Verujete li u muške i ženske poslove? (ANKETA)

Ističe se da je potrebno i tokom cele godine ulagati dodatne napore u cilju ostvarivanja pune rodne ravnopravnosti i sprečavanja diskriminacije žena u svim oblastima života, a posebno u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Paunović je poručila da će usvajanje i primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dovesti do toga da “sigurna kuća ne bude jedino mesto za zaštitu žrtve nasilja, već će to postati njihova kuća”.

Novim zakonskim rešenjima, čija primena počinje od juna ove godine, država, kaže Paunović, šalje jasnu poruku da se nasilje neće tolerisati.

Muškarci su u Srbiji "jednakiji" od žena

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.