Pauerova pozdravila presudu Karadžiću

Izvor: Press, 25.Mar.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pauerova pozdravila presudu Karadžiću

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je pozdravila odluku Haškog tribunala da osudi Radovana Karadžića po deset tačaka optužnice, uključujući genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje prava i običaja rata.
Foto:Tanjug
Kao političkih lider bosanskih Srba, Karadžić je stajao iza nebrojenih zločina koji su šokantni za savest, tako da je ovaj dan trebalo odavno da se dogodi, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se u saopštenju Paeurove koje je dostavio Stejt department.
Pauer je navela da je od 1993. do 1995. bila novinar i da je živela u bivšoj Jugoslaviji, kao i da je dosta vremena provela u  Sarajevu gde je i Karadžić živeo pre rata.
"U više prilika posetila sam Pale tokom rata i uvek sam bila pod utiskom nacionalističkog žara lidera bosanskih Srba, jer on je bio vatreni propagator za etnički čistu srpsku sredinu. Više od toga, bila sam pod utiskom zbog toga što je on pokazivao potpuno odsustvo obzira prema bivšim prijateljima i susedima u gradu koji je nekad nazivao svojim domom", navela je Pauer.
"On je bio čovek koji je mislio da može da radi šta želi i kad želi, bez obzira na posledice. Sumnjam da je ikada ozbiljno pomislio da bi jednog dana mogao da bude pozvan na odgovornost", rekla je ona. 
Pauer je dodala da danas ima mnogo sličnih brutalnih lidera koji imaju tu istu samouverenost - sirijski predsednik  Bašar al Asad, lider Boko Harama Abubakar Šekau, vođa IS  Abu Bakr al Bagdadi.
Presuda šalje svim tim liderima i njima sličnim poruku - vaši zločini neće biti zaboravljeni i jednog dana i vi ćete odgovarati za užase koje ste naneli civilima, rekla je Pauer.
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.