Patrožnim sestrama 25 domova zdravlja 85 tableta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrožnim sestrama 25 domova zdravlja 85 tableta

Službama polivalentne patronaže iz 25 domova zdravlja u Srbiji danas je dodeljeno 85 tableta, koji će im značajno olakšati rad s porodicama, omogućiti jednostavnije prikupljanje, praćenje i obradu podataka sa terena, kao i veću dostupnost edukativno-informativnih materijala za rad sa porodicom.

Tableti su uručeni u Sekretarijatu za zdravstvo, a obezbeđeni su u okviru programa saradnje UNICEF-a, Ministarstva zdravlja i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i uz finansijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podršku kompanija Nordeus i GlaxoSmithKline (GSK).

"Patronažna sestra je prva podrška i porodici i pedijatru u praćenju svih oblasti razvoja deteta. U prethodnim godinama patrnažne sestre iz 25 domova zdravlja su prošle opsežnu obuku usklađenu sa savremenim znanjima i praksama o razvoju deteta u prvih hiljadu dana, kako bi unapredile rad sa porodicama i pružile im što bolju podršku za uspešno roditeljstvo tokom ovog izuzetnog značajnog perioda za razvoj mozga i podsticanje sveukupnog razvoja i učenja", kazala je Dušanka Matijević, direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Matijević, koja je i predsednica Posebne radne grupe Ministartsva zdravlja za unapređenje rada polivalentne patronažne službe, navela je i da će korišćenje tableta u svakodnevnom radu patronažnim sestrama svakako osavremeniti rad i pružiti im dodatne mogućnosti i za edukaciju roditelja i za efikasnije dokumentovanje i praćenje rezultata rada u porodici.

Podrška UNICEF-a Ministarstvu zdravlja u oblasti unapređenja rada patronažne službe započela je još krajem 1devedesetih godina, a od druge polovine 2014. odvija se u saradnji s Gradskim zavodom za javno zdravlje i usmerena je prvenstveno na jačanje kapaciteta za podršku ranom razvoju.

Kao rezultat unapređenog rada patronažnih sestara aktivnije se prati razvoj, ishrana i zdravlje deteta, uočavaju se razvojni rizici kojima je dete izloženo zbog delovanja bioloških i/ili sredinskih faktora u okruženju i razvojne teškoće kojima treba posvetiti dodatnu pažnju.

Takođe se poboljšava komunikacija i interakcija roditelja i dece kroz stimlaciju i igru, i uspostavljaju se prakse odgovornog hranjenja, podsticajnog i podržavajućeg roditeljstva. UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija prepoznali su ove rezultate u radu patronažne službe u Srbiji kao primer dobre prakse u regionu.

Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalista za rani razvoj u UNICEF-u kazala je da će uz podršku kompanije Noredus nastaviti da podržavaju razvoj patronažne službe u Srbiji kroz modernizaciju i veću dostupnost edukativnih materijala preko on-line platformi.

"Posebna pažnja biće posvećena i podršci roditeljima da uspostave bezbedno i podržavajuće okruženje uz maksimalni podsticaj razvoja i učenja kroz igru. To će omogućiti da se na vreme uoče eventualna odstupanja u razvoju i da se deca što ranije upute u razvojna savetovališta na dalju procenu i uključivanje u program rane intervencije", rekla je Jakovljević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.