Patrijarh: U SPC nema podela

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: U SPC nema podela

Beograd -- Patrijarh Irinej kaže da su priče o penzionisanju nekih vladika SPC "novinarska izmišljotina", a podela u SPC, kako tvrdi, nema.

U SPC nema nikakvih podela, ima različitih mišljenja koja se usaglašavaju na sednicama Sabora da bi se postiglo jedinstvo, izjavio je patrijarh srpski Irinej.

On kaže da ne vidi nikakvu štetu od papinog dolaska u Srbiju i smatra da bi dijalog s ličnošću kakav je rimski episkop bio veoma koristan jer on je, kaže, i državnik. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Srbija je uvek mogla da pozove papu u posetu, a li ne verujem da bi on prihvatio da se odazove pozivu bez saglasnosti Crkve. I to je normalno", naveo je poglavar SPC u intervju Tanjugu.

Patrijarh je podsetio da je papa i ranije izražavao želju da poseti Srbiju, pa i države prethodne Jugoslavije, kao i da su opravdanja za njegov nedolazak bila još uvek sveža sećanja na posledice Drugog svetskog rata, a posebno potonjih ratova i tragedija. Dodatno, tu su i razlozi papine bezbednosti u Srbiji koju, kako tvrdi, niko ne bi mogao da mu garantuje s obzirom na to da, kako kaže, ovde živi puno izbeglica.

"A, bila bi to tragedija za zemlju i Crkvu, ako bi se nešto desilo poglavaru Rimoktoličke crkve...Naš stav je zato da još nije sazrelo vreme za jednu takvu posetu", kazao je patrijarh.

Kada je, međutim, reč o obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta naredne godine, patrijarh Irinej kaže da je mislio i misli da bi dolazak rimskog episkopa u Niš bio veoma koristan za Srbiju, srpski narod i srpsku države.

Korisno bi, kaže on, bilo to što bi taj susret bio prvi posle 11. veka kada se dogodio tragični raskol istočne i zapadne crkve i možda prilika da se vratimo pitanju hrišćanstva i "jedinstvu kojem se mi svakodnevno molimo". To bi, prema patrijarhovim rečima, bila nova stranica istorije odnosa pravoslavne i katoličke crkve.

"Međutim, postoje neka mišljenja, među kojima je i mišljenje ruskog patrijarha, do čega je nama, inače, veoma stalo, koji kaže da ne bi mogao da dođe (u Niš) ako bi tu došao i papa", naveo je patrijarh dodavši da, ipak, još ništa nije definitivno jer se nikada ne zna šta sve još može da se dogodi.

"Zato je naša crkva donela oduku da pozove poglavare svih pravoslavnih crkava, a drugim crkvama će uputiti poziv za prisustvo sa delegacijama na najvišem niovu", kazao je patrijarh, precizirajući da poziv neće biti upućen na ime aktuelnog pape, već crkvi, ali sa pozivom da u NIšu prisustvuje delegacija na najvišem nivou.

Na opasku da su već najavljeni neki susreti predstavnika ruske crkve i Vatikana, patrijarh kaže da SPC to pozdravlja i smatra da je dijalog rešenja za sve probleme.

Dijalog je, kaže patrijarh, rešenje i za problem koji SPC ima sa Rumunskom pravoslavnom crkvom (RPC) zbog njenog mešanja u pitanja jugoistoka Srbije gde pokušava da Vlahe proglasi Rumunima.

Tim povodom je, podseća, SPC uputila pismo RPC-u i očekuje da će ona shvatiti problem i po ovom pitanju postupiti na kanonski uobičajen način, ako za to bude dobre volje i želje.

Govoreći o problemima sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, patrijarh je upozorio da Mitropolija crnogorska primorska od svog postojanja pripada Pećkoj patrijaršiji i kao takva je starija i od Crne Gore.

"I, ako neko nekome treba da daje legalitet to je onda Mitropolija koja je u sastavu SPC", naveo je patrijarh. Za samozvanog mitropolita te crkve Mihaila Dedeića, patrijarh kaže da je "tragična ličnost" i smatra da on, kao raščinjeni sveštenik kao i oni koji ga prate, nije rešenje za Crnu Goru.

On očekuje da će "sa malo zdrave pameti" to pitanje biti rešeno onako kako treba da bude rešeno.

"SPC pokriva sve svoje vernike koji se nalaze u državama nekadašnje Jugoslavije, sve vernike koji žive u Evropi, Americi, Australiji, a sada osnivamo i eparhiju u Južnoj Americi i po tome Crna Gora neće biti izuzetak", kazao je patrijarh.

On je to objasnio činjenicom da, iako je Crna Gora država, što Crkva priznaje, SPC ima svoje propise i za nju ne postoje državne granice.

Problem SPC sa tzv Makedonskom crkvom, kao i ponovno hapšenje arhiepiskopa Jovana Vraniševskog, patrijarh smatra više "političkim nego crkvenim problemom".

Zato je, kaže, tim povodom mnogo puta u poslednje vreme insistirao na kontaktu sa predsedikom makedonske države Đorđem Ivanovim.

Taj susret se smatra on izbegava, a da je do njega došlo, bilo bi i rešenja, tvrdi patrijarh.

On je rekao da SPC veoma ceni dopirnos ruske i carigradske crkve na rešavanju tog problema. Medjuitm, oni očekuju priznavanje postojećeg stanja na šta SPC ne može da pristane, poručio je patrijarh Irinej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.